Lokalna ljepota Njemačke – tri detinacije koje nude doživljaj na koji niste navikli

| Travel |

Foto: Francesco Carovillano / GNTB

Njemački gradovi i regije prepuni su tradicije, stoljećima starog nasljeđa i prastarih zanata. No, ono što Njemačku čini zanimljivom destinacijom je način na koji je tradicija uključena u moderan život. Sve što ćete doživjeti dio je šire slike u kojoj se prošlo i sadašnje, lokalno i globalno, spajaju u zanimljivu cjelinu koja će inspirirati svakoga tko joj posveti pažnju. Bilo da se radi o gastronomiji, umjetnosti, arhitekturi ili modi, tradicionalno zanatstvo budi sve više interesa gostiju koji žele sve bolje i boje upoznati destinaciju na koju putuju. Spojiti uživanje u prirodi, gastronomiji i kulturnim ljepotama grada s upoznavanjem lokalnih običaja – neprocjenjivo!  

Dizajn – umjetnost u kojoj se spajaju moderni i tradicionalno

Regionalno bogatstvo Njemačke ogleda se i u velikoj raznolikosti tradicionalnih nošnji koja svjedoči o običajima koji su se održali tijekom proteklih stoljeća. Na primjer, u Bavarskoj ručno rađeni lederhosen (tradicionalne kožne hlače) i dirndl(narodna haljina) još uvijek igraju važnu ulogu u svakodnevnom životu mnogih ljudi. Slična je situacija i u Lausitzu, kao i u Spreewaldu, čiji stanovnici njeguju svoja kulturološka obilježja u svakodnevnom odijevanju. Jedna je od popularnih atrakcija za fotografiranje u Schwarzwaldu radionica za umjetničku izradu tradicionalnih bollenhut šešira koji su karakteristični po velikim crvenim pom-pom ukrasima.

No nije sve samo u tradiciji. I mladi dizajn made in Germanyinspiriran je lokalnom kulturom. U Weimaru se svjetski poznati dizajn Bauhausa i dalje reinterpretira više od jednog stoljeća nakon osnivanja pokreta. Ili pak u Berlinu gdje moderne trgovine izlažu i prodaju upcycled predmete. Svi oni koji su zainteresirani za neobične i lijepe stvari trebaju obvezno posjetiti sajam dizajna Stijl koji se održava u mnogim gradovima – gdjemožete pronaći kreativnu i nesvakidašnju odjeću, nakit i odjevnepredmete proizvedene mahom u malim održivim radionicama.

U nastavku vam donosimo tri destinacije na kojima ćete upoznati Njemačku na drugačiji način nego ste navikli.

Divlje žene iz Spreewalda

Odmor u Spreewaldu, gradiću u šumi u delti rijeke Špreve, ima mnogo lica. Bilo da se aktivno vozite biciklom ili pedalirate po klasičnim plovnim putovima u okolini, odlično ćete se provesti! Kada smo kod dizajna koji spaja moderno i tradicionalno, dizajnerica Sarah Gwiszcz je u svom voljenom gradu 2014. godine osnovala etiketu "Wurlawy". U slobodnom prijevodu s lužičkog dijalekta, "Wurlawy" znači nešto poput "divljih Spreewaldskih žena", što je motiv koji se pojavljuje u lokalnoj legendi. A upravo je ta divlja neformalnost vidljiva i u modi Sarah Gwiszcz koja spaja moderan dizajn s tradicionalnim elementima lužičke nošnje. Posebno i nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje prilika je da vide dugotrajan proces izrade tradicionalnih nošnji!

Foto: Anna Nowak / Marcin Nowak / GNTB

Strandkorb – plaža na kojoj ćete istinski uživati

Prepoznatljive se stolice nalaze na gotovo svim plažama na obalama Sjevernog i Baltičkog mora, u Donjoj Saskoj, Schleswig-Holsteinu i Mecklenburg-Vorpommernu, kao i na drugim plažama uz obalu gdje može doći do nagle promjene vremenskih uvjeta i udari vjetra. Ležaljka za plaži Strandkorbkultni je objekt koji je preživio dva svjetska rata, društvene i industrijske revolucije i podjelu Njemačke na istok-zapad. Od proljeća do jeseni obično se mogu iznajmiti kod čuvara ležaljki (njem. Strandkorbwärter). Sjedite i uživajte na plaži potpuno drugačijoj od one na koje ste navikli!

Foto: Francesco Carovillano / GNTB

Upcycling u glavnom njemačkom gradu

Gotovo sve što postoji kada je riječ o putovanjima možete naći u Berlinu. Neke od najpoznatijih svjetskih građevina, zanimljive muzeje, spomenike, parkove, klubove s dobrom zabavom… u njemačkoj prijestolnici nikada nije dosadno! Poseban doživljaj lokalnog karaktera Berlina i njegovih živopisnih stanovnika dobit ćete u nekoj od gradskih trgovina u kojim je aktivan upcycling – način da se predmetima, kroz prodaju i razmjenu, da novi život u trenutku kada vam više ne trebaju. Što je svakako bolje nego da ih se baci! Ima li boljeg načina za upoznavanje same biti grada, od preuzimanja predmeta koji je godine i godine proveo u rukama nekog od njegovih stanovnika? Bilo da se radi o modi, namještaju ili svakodnevnim predmetima, upcycling je održiv i inspirativan. Nemojte ga zanemariti kada se ponovo nađete u Berlinu.

Francesco Carovillano / GNTB

Više o malim, lokalnim ljepotama Njemačke saznajte na stranici Njemačke turističke zajednice.