Banje Srbije – gdje se najbolje zagrijati u najhladnije doba godine?

| Travel |

Foto by: Unsplash, Filip Zrnzević

Čim se jesen i zima pojave na vratima, a topla odjeća zamijeni kratke rukave i bose noge, mnogima na pamet pada samo jedno – kako otići negdje gdje ćete se dobro ugrijati, a uz to i odlično zabaviti? Najbolje rješenje za ovu nedoumicu je banja! Odmor za dušu i tijelo, vrhunska kombinacija rehabilitacije i uživanja u odličnoj gastronomiji i dobroj kulturnoj ponudi.

Posjet nekoj od srpskih banja zimi može uključivati i skijanje, no dobra zabava uz prekrasne pejsaže i kultura bogatstva zagarantirana je u svakom slučaju. Kao prijedlog vam donosimo dvije predivne lokacije s puno atraktivnog sadržaja, bilo da dolazite sami, u paru, ili s cijelom obitelji. Do obje brzo možete doći cestovnim ili zračnim putem, pa nemojte dugo oklijevati. Iskoristite ih za svoj sljedeći odmor!

Vrnjačka Banja i Goč

Foto by: Turistička organizacija Srbije

Vrnjačka Banja je razvijena turistička destinacija s tradicijom od 155 godina, popularna kod domaćih i stranih turista koji se ne žele samo liječiti, već i odmoriti, opustiti, uživati te se dobro zabaviti. Najveće je i najpoznatije banjsko lječilište u Srbiji, tradicionalno vrlo privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju. Za sve željne raznolikog provoda, tu je šetnja vrnjačkim parkovima uz pratnju vodiča do Mosta ljubavi, kao i obilazak Zavičajnog muzeja Belimarković, povijesnog i kulturnog centra Vrnjačke Banje, s posjetom gostujućoj izložbi i stalnom postavu posvećenom povijesti Banje.

Foto by: Turistička organizacija Srbije

Šetnja se nastavlja k izvoru Tople mineralne vode i Japanskom vrtu, poklonu japanske vlade u čast dugogodišnjeg prijateljstva Japana i Srbije. Daljnji se obilazak nastavlja kroz park do izvora Snežnik, Jezera, Slatine, uz usputni obilazak galerije slika lokalnih umjetnika. Na Čajkinom brdu nalazi se crkva posvećena rođenju Presvete Bogorodice, koju svakako trebate posjetiti. Vrnjačka Banja raspolaže sa sedam izvora mineralne vode, različitog kemijskog sastava. Brojni hoteli, pansioni, vile, restorani i kafići s odličnom uslugom, mnoštvo sportskih terena, nekoliko otvorenih i zatvorenih bazena, trim staza, obližnja planina Goč na kojoj su lijepo uređene skijaške staze i, naravno, nekoliko vrhunskih wellness centara – sve to čini bogatu turističku ponudu Vrnjačke Banje.

Foto by: Turistička organizacija Srbije

Goč je planina koja pripada šumsko–planinskom kompleksu Kopaonika i Kopaoničkog kraja. Vrnjačka Banja zapravo sastavni dio Goča, s obzorom na to da je samo lječilište smješteno na najnižim padinama sjeverne strane planine. Ako se na posjet odlučite u zimskom periodu, nikako nemojte propustiti skijanje! U Vrnjačku Banju iz godine u godinu dolazi sve veći broj turista radi skijanja, budući da su staze na Goču udaljene samo 9 kilometara.

Banja Vrdnik

Foto by: Turistička organizacija Srbije

Okružena mirisnim šumama lipe, prostranim voćnjacima i poznatim vinogorjem, Banja Vrdnik prava je oaza mira i tišine. Bogat biljni i životinjski svijet, jezera, manastiri, kulturno-povijesni spomenici, planinarska izletišta, vinogradi, manifestacije i izuzetna ponuda smještajnih kapaciteta – samo su neke  od prednosti Banje Vrdnik. U mirnom vojvođanskom ambijentu možete uživati u kupkama, masažama, saunama i drugim sadržajima modernog spa-centra. Izvori tople mineralne vode, blaga klima, kao i izuzetno čist zrak s visokom koncentracijom ozona, opuštajuće djeluju na dušu i tijelo.

Foto by: Mirko Carević

Ako ste u Vrdniku, svakako posjetite Nacionalni park Fruška gora i obiđete neke od 17 fruškogorskih manastira, izgrađenih između 15. i 18. stoljeća u stilu srpskog baroka. Fruška gora odavno je dobro poznata svima koji vole treking, hodanje, ali i trčanje u prirodi. Od nedavno je posebno zanimljiva i svim ljubiteljima aktivnog odmora jer je na Iriškom vencu otvorena nova trim staza, najduža u Srbiji. Ako ste od tjelesne aktivnosti gladni ili žedni, u lokalnim restoranima i vinarijama možete uživati u svježim domaćim vinima. Autohtone sorte ausbruh i bermet prepoznatljiv su brend ovog kraja.

Foto by: Turistička organizacija Srbije

Jeste li više za aktivniji odmor na brdu ili opušteno kupanje u termama? Najbolje je kombinirati oboje! Upravo to vas čeka u srpskim banjama, koje će vas ugostiti raširenih ruku.

Banja Koviljača

Foto by: Turistička organizacija Srbije

Banja Koviljača nalazi se u sklopu općine Loznica, u središnjoj Srbiji, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom te u blizini granice s Hrvatskom. Tijekom zimskog perioda, Loznica nudi širok spektar aktivnosti. Gosti mogu uživati u okruženju koje je bogato planinama, banjama, rijekama i etno selima.

Foto by: Turistička organizacija Srbije

Planine Gučevo i Cer idealne su za šetnje uređenim stazama kroz šumu, kao i za sanjkanje i igre na snijegu, što će pogotovo razveseliti mlađu populaciju. Boravak u Banji Koviljači upotpunjuje i dobra ponuda lokacija za dobar wellness provod. No, ako želite dodatni sadržaj, zimsku seosku idilu možete doživjeti u mnogobrojnim etno selima smještenim u prirodi podno planina i nadomak rijeke Drine, s autentičnim smještajem i aktivnosti te bogatom gastronomskom ponudom.

Foto by: Turistička organizacija Srbije

Najviše ovakvih sadržaja nalazi se poznatom mjestu Tršić – jednom od najljepših sela Srbije. Tijekom prosinca i siječnja, u Loznici je organiziran bogat novogodišnji sajam s pratećim kulturno-umjetničkim programom, glazbenim nastupima i animacijama za djecu, a blagdansku euforiju upotpunjuje i klizalište u srcu grada.

Foto by: Turistička organizacija Srbije