Mladi putuju više nego ikad?

| Travel |

Svijet je već nekoliko godina zahvaćen jednom od najozbiljnijih ekonomskih kriza u povijesti, ali to kao da uopće ne pogađa mlade turiste, koji su izgleda raspoloženiji za putovanja i istraživanje kao nikada prije.Prema opsežnom istraživanju, u prošloj godini mladi putnici su potrošili čak 40% više novca nego u 2007. godini, pa je prosječno svaki turist u 2012. godini potrošio za putovanje u inozemstvo otprilike 3.000 eura.

Međutim to nije jedino značajno otkriće do koga su istraživaći došli, jer se pokazalo da pored toga što je mladim ljudima bitan provod na putovanjima, oni su danas raspoloženiji i za stjecanje korisnih radnih iskustava, učenje jezika i ozbiljniji uvid i proučavanje različitih kultura. Više od 34.000 ljudi iz 137 zemalja bilo je uključeno u ovo istraživanje čiji su rezultati predstavljeni u Sydneyu i to je do sada najopširnije istraživanje takve vrste. Među ključnim otkrićima je to da su mladi putnici prošle godine potrošili na putovanja skoro 140 milijardi dolara, skoro 20% ukupnog iznosa koji je u turizmu potrošen u 2012. godini, a porast potrošnje od 9% godišnje kod mladih putnika je mnogo veći od porasta od 3% koji je zabilježen kod svih ostalih grupa putnika.

Prosječna dužina boravka u inozemstvu za mlade putnike je porasla s 52 dana u 2007. godini na 58 dana u prošloj godini, a zabilježeno je i da su mladi u proseku u posljednjih pet godina organizirali  6 kraćih i 5 dužih boravaka u inozemstvu (duže od 7 dana).Mladi putnici su također manje novca trošili na smještaj, a srazmjerno tome više na samim destinacijama, a zanimljiv je i podatak da su bili raspoloženiji svoja iskustva sa putovanja dijeliti s prijateljima i rodbinom preko društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter) i sa samih turističkih odredišta.