Imamo sve detalje Adventa u Zagrebu! 

| Travel |

Advent u Zagrebu

Jutros je održana press konferencija Turističke zajednice Zagreb koje je otkrila više detalja vezano za nadolazeći Adventa u Zagrebu. Advent se službeno održava od 26. studenog do 7. siječnja 2023. i kako je i najavljeno odvijat će se na brojnim gradskim lokacijama. 

Ove godine Advent Zagreb na ulice grada vraća ono što će nas uvijek nasmijati i razvedriti, raznježiti i očarati: božićne dekoracije i ljupke drvene kućice, dražesnu glazbu i prigodne predstave, odličnu ugostiteljsku ponudu te nasmiješena rumena lica. Advent u Zagrebu predstavlja božićni duh, a njega stvaraju emocije u našim srcima. On je lagana šetnja s najmilijima, osjećaj topline unatoč hladnoći u zraku, radost darivanja i vjera u bolje sutra. I zato je ove godine adventski program u Zagrebu kreiran da zvukom, prizorom, okusom i mirisom dozove taj božićni duh na ulice grada s milijun srca, a kako bi svako od njih moglo ponovno iskusiti osjećaj čiste radosti.

Ovo je ukratko misao vodilja ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, do kojeg nas dijeli još 21 dan. Ovogodišnji advent tematski i programski je podijeljen u nekoliko kategorija.

Adventska špica

Opustite se, uživajte i okinite pokoju ‘fotku’ – ovo su lokacije za pravi božićni ugođaj! Drvene adventske kućice, tisuće i tisuće lampica, drveni orašari, umjetničke instalacije, čarobni parkovi, ukrašene jelke, zabavna božićna glazba i mnoštvo nasmiješenih lica svih generacija – ovo je Advent na špici, gradskim punktovima koji postaju mjesta okupljanja na otvorenom za sve posjetitelje željne dobre zabave i tog predivnog adventskog raspoloženja.

Advent u Zagrebu

Adventska špica ono je što najviše volimo, a uključuje sljedeće lokacije: Ledeni park, Advent na Zrinjevcu, Fuliranje na Strossmayerovom trgu, Trg bana Jelačića, Europski trg, Baš Naš na platou Gradec, Strossmayerovo šetalište – zapad i Fuliranje na terasi Oleandar Hotela Esplanade.

Advent u Zagrebu

Glazba u Adventu

Zagrebačka božićna pjesmarica čut će se ove godine u koncertnim dvoranama i crkvama, u muzejima i foajeima. Glazba će dolaziti s gradskih balkona, ulica i trgova…

Advent u Zagrebu

Od Advent Classic Festa, koncerata zborova i komornih orkestara, Večeri s  Brahmsom, koncertom zagrebačkih solista, festivala adventskih i božićnih pjesama do Adventa pod lanternom na Gornjem Gradu i „S božićnih balkona Zagrebu“zagrebačkog Adventa, Zagrebačkih adventskih razglednica i Adventa na Katarincu.

Istražite raspored glazbenih događanja.

Kultura u Adventu

Božićno raspoloženje prožima i predstave te izložbe, koje će publici predstaviti pravi doživljaj ovog doba godine.

Advent u Zagrebu

Dobrota i inkluzija, tradicionalni običaji i briga o drugima, radost na licima onih najmlađih i nezaobilazni pokloni u čarobno vrijeme darivanja. Kroz umjetničke izvedbe u sklopu Adventa Zagreb svi će prizori, pokreti, zvukovi i dodiri dočarati idilu ovog posebnog doba godine. Posebno bi izdvojili Advent kod Dagmar na Krležinom Gvozdu.

Advent u Zagrebu

Što sve donosi Kultura u Adventu? Otkrijte ovdje.

Advent u Zagrebu

Advent za djecu

Tko li više uživa u Božiću od onih najmlađih? Oni znaju cijeniti njegovu radost i čaroliju, oni još vjeruju u Djeda Božićnjaka te svima rado iskazuju svoje oduševljenje božićnom čarolijom.

Advent u Zagrebu

I zato će samo za njih ove godine biti kreirani posebni programi u kojima će uživati, koji će ih nasmijati i s njima podijeliti uzbuđenje zbog božićnih poklona i kolača, a one malo starije podsjetiti na to kako je predivno biti dijete.

Advent u Zagrebu

Sva adventska zbivanja za djecu očekuju vas ovdje.

Ostala događanja

Puno zanimljivosti krije Zagreb: najstariji ZOO u ovoj regiji, veliku maketu željeznice, žive jaslice, sportske utrke, čudnovate predmete koje su stvorili marljivi obrtnici te još mnogo toga!

Advent u Zagrebu

Svaka od ovih zanimljivosti će sa svojim programom na poseban i drugačiji način posjetiteljima dočarati njihovu viziju Božića.

Sva ostala događanja na rasporedu Adventa u Zagreba istražite ovdje.

Advent u Zagrebu

Otvorenje je predviđeno u subotu, 26. studenog, kada će se upaliti prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića u 17:00 sati, zatim u 18:00 sati slijedi otvorenje gornjogradskih lokacija, u 19:00 sati otvara se Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, a u 19:50 upalit će se lampice na Zrinjevcu.

Advent u Zagrebu

Prilikom predstavljanja Adventa 2022., gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević je izjavio: "Ove godine krećemo s novim konceptom Adventa koji je razvijen u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Javnom ustanovom Maksimir, a za koji smatramo da će još više potaknuti kreativnost i dobre ideje u osmišljavanju adventskih aktivnosti i događanja. Najvažniji iskorak je transparentan način odabira ponuditelja kroz natječaje, a naglasak je stavljen na kvalitetu i kvantitetu predviđenih kulturnih, glazbenih i zabavnih sadržaja te uređenje lokacija. Time smo dobili raznoliku kulturnu ponudu za sve dobne granice, različite koncepte ponude hrane, veliku ponudu domaćih proizvoda i još puno drugih zanimljivosti. Vraća se i klizalište na Tomislavcu, ali s manje zauzimanja zelene površine, kako bismo pomirili i struku i želje naših sugrađana. Imamo i tri potpuno nove lokacije – Trg dr. Franje Tuđmana s ugostiteljskom ponudom te Park Grič i Stara Vlaška koje će TZGZ prigodno božićno ukrasiti. Vodili smo računa i da Advent bude ekološki održiv: koristit će se jednokratna, biorazgradiva ambalaža i bit će postavljeni punktovi za razdvajanje otpada.“

Advent u Zagrebu

Direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld je izjavila: „Nakon dvije pandemijske godine, posebno se radujemo ovogodišnjem Adventu koji će nas s bogatim programima na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Osim već navedenoga, održat će se više od 100 koncerata u zatvorenim i otvorenim gradskim prostorima, trgovima i ulicama; zatim su tu i prigodne izložbe u muzejima i galerijama; a treba istaknuti i suradnju s HNK u Zagrebu, Hrvatskom obrtničkom komorom te Zagrebačkim ZOO vrtom koji, također, pripremaju posebne programe. Surađujemo i sa zagrebačkim hotelima, domaćim i stranim prijevoznicima, te smo krenuli s međunarodnom promocijom na 21 tržištu. Advent Zagreb jedno je od najvažnijih događanja za zagrebački i hrvatski turizam te očekujem da će, kao i prijašnjih godina, pridonijeti rastu turističkog prometa u Zagrebu.“

Advent u Zagrebu
Advent u Zagrebu