Huffington Post: Sarajevo je drugi najljepši grad na svijetu

| Travel |


Sarajevo

Ugledni američki list Huffington Post na svojem portalu uvrstio je Sarajevo među deset najljepših gradova na svijetu.

"Sarajevo, glavni i najveći grad Bosne i Herceovine, posjeduje autentičnost iz snova. Smješten je u podnožju planina i leži na rijeci Miljacki. Pun je prelijepih džamija, crkva i povijesne arhitekture, kao i malih lokalnih dućana. Ono što čini ovaj grad unikatnim su dokazi prošlih radova koji su ostali. Rupe na zgradama svjedoče o tome gdje su padale granate, a postoje i brojni spomenici koji su podignuti nakon rata", piše Huffington Post koji je Sarajevo uvrstio na drugo mjesto na listi najljepših svjetskih gradova.

Iako se radi o jednoj od mnogo lista i subjektivnom mišljenju autora članka, lijepo je znati da  su ljepote šarmantnog i jedinstvenog Sarajeva cijenjene i van naše regije. Na prvom mjestu liste nalazi se Zanzibar u Tanzaniji koji je prema autoru jedini ljepši od Sarajeva. 

Među deset najljepših gradova na svijetu našli su se i Firenca u Italiji, Sevilla u Španjolskoj, Prag u Češkoj, Reykjavik na Islandu, Chiang Mai na Tajlandu, američki New York, Milano u Italiji i naravno Pariz u Francuskoj. 

Bilo kako bilo, svakako treba posjetiti sve ove veličanstvene gradove na listi, a prekrasnom susjednom Sarajevu čestitati na drugom mjestu.