Gdje i kako popiti najbolju kavu ili čaj na svijetu?

| Travel |

Čajevi i kave
Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Kada putujete svijetom nikako nemojte nakon obilnog obroka preskočiti lokalno toplo piće. I svidjelo vam se ili ne, svakako će upotpuniti sliku zemlje u kojoj se nalazite. Uz to, topla će vam pića nakon objeda pomoći lakše probaviti hranu. Ulični su kafići najbolja mjesta za degustaciju tradicionalnih čajeva i kava zato ih nikako nemojte zaobići.        

U nastavku vam predstavljamo top 5 toplih napitaka:

1. Tradicionalni kineski čaj

Nakon obline kineske gozbe svakako nemojte propustiti popiti šalicu kineskog čaja koji igra veliku ulogu u samoj povijesti Kine. Prilika za pravu degustaciju najlakše će vam se ukazati ako prisustvujete ceremoniji čaja (tea tasting session)uz njihove stručnjake za pripremu (tea master) koja je neizbježan dio kineske tradicije. No ako želite samo probati čaj, to možete učiniti i u uličnim kafićima.

P.S. Vrući jasminov čaj tijekom obroka u kineskom restoranu nevjerojatno će utažiti žeđ i napraviti podlogu u želucu koja neće hrani dozvoliti da teško padne.

Tradicionalni kineski čaj
Tradicionalni kineski čaj

2. Chai u Indiji

Formula je jednostavna: crni čaj jakog okusa s punomasnim mlijekom i povećom količinom šećera. Zvuči kao savršeni recept za idealan čaj i pomalo podsjeća na desert. Na ulicama Indije chai je ključni dio ponude – sipa se s visine kako bi se na vrhu napravila gusta pjena, a servira se u malenim glinenim šalicama koje se nakon korištenja bacaju na pod (neki kažu za sreću).

P.S. Najbolji chai naći ćete u Kolkati.

Chai u Indiji
Chai u Indiji

3. Yerba Mate u Argentini i Urugvaju

Yerba Mate čudan je vrući napitak koji se ispija u hektolitrima svakoga dana u domovima, parkovima, kafićima Argentine i Urugvaja u popodnevnim satima koji služe za odmor. Pije se pomoću metalne slamke iz šalice koja je izrađena od tikve i metala. Sam napitak nije kompliciran – suhi se listovi bilja poslažu na dno šalice i preliju vrelom vodom. Gotovo da ne postoji Argentinac koji ne posjeduje svoju šalicu za Yerba Mateu. Baš kao što mi posjeduje termosicu.

P.S. Ovaj je napitak popularan i kao ledeni čaj, a piju ga i stanovnici Paragvaja, Brazila i Bolivije.

Yerba Mate
Yerba Mate

4. Kava u Etiopiji

Sama kava dobila je ime po pokrajni u Etiopiji od kud i izvorno potječe. Etiopljani jedni su od najvećih proizvođača, ali i potrošača kave. Gotovo da nema dijela dana kada oni ne ispijaju svoju tradicionalnu kavu. U tu su tradiciju uključene sve generacije od 5 do 105 i nema stanovnika koji vam ne bi znao pripremiti etiopijsku kavu koja podsjeća na nama poznatu tursku kavu.

P.S. Zrna kave pomiješana sa životinjskom masti jedan je od najboljih stimulansa na svijetu. Planirate li put u Etiopiju budite sigurni da će vam to biti putovanje s najvećim brojem ispijanja kave u vašem životu.

Kava u Etiopiji
Kava u Etiopiji

5. Kava u Vijetnamu

Vijetnamska se kava veoma razlikuje od Etiopijske, a razlog tome jest francuski utjecaj na samu tradiciju. Pije se topla ili hladna jaka crna kava sa zaslađenim kondenziranim mlijekom pomoću posebnih posuda i šalica. A okus je sličan čokoladnoj torti – kremast i sladak!

P.S. Vijetnamska kava jedan je od najboljih prirodnih energetskih napitaka na svijetu!

Vijetnamska kava
Vijetnamska kava