Evo kako izgleda najhladnije selo na svijetu

| Travel |

Ako mislite da je prava zima stigla u vaš grad, pogledajte slike iz Oymyakona, sela u Rusiji koji je proglašen najhladnijim mjestom na Zemlji - možda se predomislite oko vlastite prosudbe o iznimnoj hladnoći. Uz najnižu temperaturu od -71.2 °C zabilježenu 1924. godine, prosjek temperature u siječnju varira oko -50 °C pa je tako ovo selo najhladnije trajno naseljeno mjesto na ovom planetu.

Amos Chapple

Novozelandski fotograf Amos Chapple odlučio je otići na dvodnevno putovanje iz Yakutska, najhladnijeg glavnog grada na svijetu, kako bi ovjekovječio svakodnevni život u Oymyakonu.
"Nosio sam tanke hlače kada sam prvi put izašao na - 47 °C. Sjećam se da sam osjetio fizičku hladnu silu koja stišće moje noge. Drugo iznenađenje je bilo to što se moja slina s vremena na vrijeme zaledila u iglice i tako bola moje usne", izjavio je fotograf.

Amos Chapple

Fotograf se prisjeća da nije najveći problem bila sama hladnoća, već to što se njegova forografska oprema povremeno zamrznula na mjestu. Do Oymyakona vodi samo jedna cesta koju nazivaju "Road Of Bones", a na samom ulazu u naselje stoji natpis "Oymyakon, The Pole Of Cold".

Amos Chapple

Središnja tržišta u Yakutsku prepuna je ribe i mesa zato što usjevi tamo ne rastu, a u Oymyakonu postoji samo jedan dućan koji pruža seljanima što im je potrebno. Većina wc-a je izgrađeno izvan doma jer zbog smrznutog tla nemoguće je izgraditi zatvoreni vodovod i kanalizaciju. Automobili se čuvaju u grijanim garažama, dok se oni automobili koji ostaju vani ne smiju gasiti jer se inače neće ponovno pokrenuti.

Amos Chapple

Više informacija potražite ovdje

Amos Chapple