Europske zimske idile koje morate posjetiti

| Travel |

Bled

Iako su Gorski kotar i Zagreb najljepše zimske destinacije (i ne zato jer su naše), često ni ne razmišljamo o putovanjima tijekom zimskih mjeseci zato jer nismo svjesni kakvu ljepotu propuštamo. Bijele pahulje kojima se tako veselimo, na nekim se mjestima ipak malo drugačije poslože i kreiraju destinacije koje bismo morali barem jednom u životu vidjeti. Tako se neke poznate i manje poznate lokacije pretvaraju u gotovo neprepoznatljive zimske zemlje čudesa.

Prohladni uvjeti mogli bi nas natjerati da ostanemo u kući i hiberniramo, no ovih nekoliko zapanjujućih odredišta dokazat će vam da je zima najbolje vrijeme za planiranje godišnjeg odmora. Od snježnog safarija s haskijima do bajkovitog dvorca prekrivenog snijegom, ove zimske destinacije dolaze s mnoštvom aktivnosti i događanja. Vjerujte nam, zima će (p)ostati vaše omiljeno godišnje doba.

Bledsko jezero, Slovenija

Bled je gradić i sjedište istoimene općine u Republici Sloveniji, a nalazi se na Bledskom jezeru (slovenski: Blejsko jezero), par kilometara južno od Austrijske granice i 50 kilometara sjeverozapadno od Ljubljane. Mjesto je poznato zračno ljetilište - počeci turizma u ovom području sežu još u vrijeme oko 1855. godine kad Švicarac Arnold Rikli, jedan od začetnika nekih oblika suvremene alternativne medicine, otkriva blagotvoran utjecaj brdskog položaja Bleda i njegove zdrave klime kao i duge sezone kupanja na zdravlje ljudi. Razradio je program različitih aktivnosti, od terapije vodom i kupki sve do programa zdrave prehrane. Smatra se da je njegov program smanjivao probleme s reumom, migrenom, krvotokom, nesanicom, kao i nizom drugih zdravstvenih problema. Posljedica tog njegovog programa je da se već 1895. godine u Bledu grade prva kupališta kao i organizirani smještaj za goste.

Blue Lagoon, Island

Blue Lagoon

Napravljena sasvim slučajno, Blue Lagoon (plava laguna) danas je jedna od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih atrakcija na Islandu. 1970. godine lokalni stanovnici su primijetili da otpadna voda iz Svartsengi geotermalne elektrane, koja puni polja koje je tisućama godina oblikovala lava, ima ljekovit učinak za njihovu kožu - tako su otpadnu vodu pretvorili u svjetski poznate toplice. Iz postrojenja elektrane ispušta se voda temperature od 37 do 39°C puna morske soli, spiruline, sumpora i bijelog silicija te mnogih drugih minerala. Raznim procesima, prije nego završi u bazenima, ona se dodatno čisti od bakterija. Svake godine na stotine tisuća ljudi posjeti Blue Lagoon kako bi se okupali u zdravim i prekrasnim plavim bazenima.

Salzburg, Austrija

Salzburg

Salzburg je četvrti grad po veličini u Austriji i središte istoimene pokrajne koja graniči s Njemačkom. U okolici Salzburga nalaze se rudnici soli, koji su se eksploatirali do 1989. godine, kada su zatvoreni, a danas su jedna od glavnih turističkih atrakcija. Hrvatski (i slovenski) naziv za taj grad je Solnograd jer njemačka riječ "salz" znači "sol". Ime grada u doslovnom prijevodu znači "dvorac ili tvrđava od soli", a u svijetu je poznat po svojoj baroknoj arhitekturi te se smatra jednim od najbolje očuvanih gradova sjeverno od Alpa. Od 1996. godine stari dio Salzburga upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Salzburg su zbog arhitekture u prošlosti često nazivali i njemačkim Rimom, dok današnji izgled grada datira iz 16., 17. i 18. stoljeća kad je započeta transformacija iz srednjovjekovnog u barokni grad. Salzburg je ujedno i rodni grad W. A. Mozarta te grad u kojemu je proveo svoje rano djetinjstvo.

Dvorac Neuschwanstein, Njemačka

Neunschwanstein dvorac

Neuschwanstein (u prijevodu Novi labuđi kamen) je njemački dvorac na jugozapadu Bavarske u regiji Allgäu, koja pokriva dijelom južni dio Bavarske i jugoistočni dio pokrajine Baden-Württemberg. Jedan od najpoznatijih dvoraca i romantičnih prizora na svijetu te omiljeno turističko odredište sagrađeno je 1869. godine na zahtejv bavarskog kralja Ludwiga II. J. Dvorac je građen od 1869. do 1886. godine uglavnom u stilu njemačke romanike iz 13. stoljeća, premda vrlo slobodno interpretirane. Pojedini su detalji preuzeti iz stvarnih zgrada, no dvorac je u cjelini originalna građevina koja je poslužila kao uzor za bajkoviti dvorac u tematskim parkovima Disneylanda, baš kao i scenografija za brojne igrane filmove. Prostire se na površini od 5.935 m² na nadmorskoj visini od 965 m. Od planiranih 228 prostorija dovršeno je svega 15, a troškovi izgradnje dvorca iznosili su u trenutku Ludwigove smrti nevjerojatnih 6.180.047 maraka. Pred kraj Drugog svjetskog rata u dvorcu su pohranjene zalihe zlata Deutsche Reichsbanke koje su posljednjih dana rata odvezene na do današnjih dana nepoznato mjesto. Prema nekim teorijama potopljene su u obližnjem jezeru Alatsee, no te pretpostavke nikada nisu dokazane. Po svršetku rata Bavarski državni arhiv koristio je pojedine prostorije dvorca za pohranu arhivskih spisa, spašenih ih porušenog Münchena. Poslužio je i kao uzor za bajkoviti dvorac u tematskim parkovima Disneylanda, kao i scenografija za brojne igrane filmove.

Laponija, Švedska/Finska

Laponija

Laponija (Lappland, Lappi, Sápmi, Sameland i Saamiland) je naziv za kulturnu regiju koju tradicionalno naseljava narod Saami. Danas, sjeverna provincija Finske nosi naziv Laponija, kao i švedska pokrajina Lappland na sjeveru, iako je administrativno podjeljena između dvije zemlje nosi naziv Laponija. Laponija se nalazi u sjevernoj Europi i uključuje sjeverne krajeve Skandinavije i poluotok Kola u Rusiji. Padom SSSR-a dolazi do poboljšanja međunarodnih odnosa ovih zemalja što je bilo iznimno bitno za pripadnike Saami naroda, kao i lokalnog stanovništva koje ima Saami pretke iz prošlosti (većina lokalnog stanovništva regije vuče porijeklo od Saami naroda). Arktička kultivirana područja Laponije uvrštena su u popis mjesta svjetske baštine u Europi. Zapadni dijelovi obuhvaćaju fjordove, ledenjake i planine, a najveći vrh je planina Kebnekaise (2.111 m) u Švedskoj. Prema istoku se pružaju ravnice, pašnjaci i jezera te na krajnjem istoku počinje teritorij tundre - priroda kao stvorena za zimski safari uz prekrasne haskije.