Druga strana Ibize

| Travel |

Can Joan des Cocons

U mirnom kutu poznatog španjolskog party otoka, dizajnerica sagova Nani Marquina i fotograf Albert Font, izgradili su miran i živopisan dom. Sa sigurnošću možemo reći da većina posjetitelja Ibize nije upoznata s njezinom kompleksnom prošlošću u kojoj su otočani svoje bogatstvo stjecali trgovinom soli.

Osim što im je prirodna ljepota otoka bila vrlo privlačna, Fonta i Marquinu zaintrigirala je činjenica da su, za razliku od ostalih balearskih otoka, tradicionalne kuće na Ibizi raštrkane, a ne okrupnjene u selima. Can Joan des Cocons izgrađen je prije 150 godina kao rudimentaran dom seljaka, a bio je napušten barem 40 godina prije nego su ga Marquina i Font kupili 2005. godine.

Sastoji se od tri razdvojene građevine – nekadašnjih spavaonica, konjušnice i obora. Sve tri građevine imaju oblik tradicionalnih građevina Ibize, četvrtaste su i imaju ravan krov. Radi se o smjeru u arhitekturi kojem su se divili španjolski racionalni arhitekti iz vremena prije Drugog svjetskog rata. Danas njihovi nasljednici grade minimalističke high-tech kuće.

No, iz poštovanja prema graditeljskoj baštini Ibize, ali i strogim zakonima kojima se uređuje renovacija tradicionalnih domova, Marquina i Font odlučili su se za suprotan smjer. Angažirali su arhitekte iz Barcelone, Joséa Antonija Martíneza Lapeñu i Elíasa Torresa kako bi restaurirali njihovu kuću koristeći tradicionalne metode bez ikakvih promjena osnovne strukture građevina. „Naš je dom vjerojatno najlegalniji na čitavom otoku“, našalio se Font.