Savjeti kako do najjeftinijih avionskih karata

| Travel |

Kako najeftinije letjeti avionom
Kako kupiti jeftinu avionsku kartu?

Iako je danas otputovati na drugi kraj svijeta lakše nego ikad i iako postoje mnoge low-cost avio-kompanije, avionske karte su skuplje nego ikad. Sve skuplji benzin, sve skuplje aerodromske takse, što uz sve lošiju uslugu, ukidanje/ smanjivanje hrane na letovima i ukidanje još mnogo nekih dodatnih usluga koje se od sada dodatno naplaćuju, uslugu letenja ne čini nimalo vrijednom novca koji plaćamo. Ok, neki i dalje vole letjeti u punom aranžmanu i sa svim dodatnim uslugama i spremni su te usluge i platiti, dok oni drugi, tu ne govorimo o putnicima koji su ograničeni budžetom, već su samo ekonomični, traže najbolje i najpovoljnije opcije. Zašto platiti neku avionsku kartu 300 eura, ako je umjesto toga možete platiti 80 eura, a za razliku od 220 eura po osobi jako se fino najesti gdje god idete. Ono što je najbitnije u kupovanju jeftinijih avionskih karata je da sami pronađete letove koji vam odgovaraju jer vi najbolje znate kada želite i kada možete putovati. Donosimo vam nekoliko savjeta kako pronaći jeftine avionske karte.

1. Pretplatite se na newlettere avionskih kompanija koje su relevantne za vas, to bi sigurno bila Croatia Airlines, možda Easy Jet i tipa Lufthansa, Qatar, Emirates, Turkish Airlines i AirFrance.  Kompanije naime svoje pretplatnike obavještavaju o odličnim i povoljnim akcijama, tako Croatia Airlines zadnjih godina ima jednom, dvaput akciju za sve svoje destinacije za samo 150-169 eura po letu što vam u nekim slučajevima može uštedjeti i po 500, 600 eura.

2. Za daleke destinacije – Filipini, Maldivi, Karibi i slično tražite letove iz obližnjih država, Srbija ima nekad puno povoljnije i aranžmane i karte za neke daleke destinacije. Za negdje je puno jeftinije letjeti iz Beča, Budimpešte, čak i Ljubljane, nego iz recimo Zagreba. Opet, ako na avionskoj karti uštedite nekih 500-600 eura pa onda još puta dvije, tri osobe ili koliko vas već putuje, itekako se isplati zamoliti nekoga da vas odveze za dva sata negdje i vrati se ili se odvesti sam i platiti parking za 10 dana u nekoj jeftinoj garaži.

3. Budite impulzivni, dobre ponude traju kratko, kada nađete jeftinu kartu – kupite odmah jer ako ćete dugo razmišljati netko će je ugrabiti prije vas, a cijene avionskih karata se mijenjaju iz minute u minutu.

4.  Koristite pametne stranice koje pretražuju sve letove svih kompanije poput Bravoflya, Edreamsa, Kayaka, Skyscannera, Expediae i Momonda. Tako ćete doći do nekih letova, presjedanja i kompanija koje vam nikada ne bi pale na pamet. Nikada ne pretražujte samo na jednom, provjerite na svakoj od ovih, neka vam ne bude teško, jer se razlikuju u cijenama, a nekad neka od njih ima i neke akcije za neke letove ili pak dogovore s nekim kompanijama.

5. Uvijek provjerite te iste letova na originalnim stranicama kompanija, npr. na stranici AirFranca jer ako je to najjeftiniji let na stranicama sa svim kompanijama, možda je i najjeftiniji (čitaj: još jeftiniji) na njihovoj stranici gdje se nadodaju provizije ovih online stranica.

6. Ako je ikako moguće, putujte jako rano, nekada s letom u 6 sati (da, to znači dizanje u 4 ujutro) uštedite pola novaca od onoga da letite u 10 pa ako ne cijenite svoj san previše, letite rano ujutro. Uvijek možete spavati u avionu i tamo gdje idete.

7. Ako je to ikako moguće, putujte usred tjedna, tada su karte uvijek puno jeftinije, nekada će to značiti koji dan godišnjeg više, ali i više novaca u vašem džepu.

8. Uvijek kupujte karte online jer kupnjom na šalteru, putem telefona i kod referenata aviokompanija plaćate kojih 10 posto veću naknadu, no neka vam ne bude teško provjeriti, nazovete i za let koji ste si sami pronašli – provjerite cijenu, možda im je baš tada netko otkazao neku rezervaciju i pojavila se još jeftinija karta.

9. Datume putovanja, ako ste u mogućnosti, planirajte prema najjeftinijim kartama, a u tražilicama zakvačite kvadratić da vam odgovara +/- tri dana od datuma koji ste odabrali, tada ćete dobiti tablicu sa svim letovima – odlascima i dolascima u tom periodu i moći ćete jednostavno pronaći najjeftiniji dan za let.

10. Iako  pomalo glup savjet, ali probajte izbjegavati najtraženije destinacije u određena vremena, recimo New York za Božić. Putujte u New York pred Uskrs ili kad znate da nitko ne putuje. Logično, što je manja potražnja za taj period – manja je cijena avionske karte.

11. Kupite karte što ranije možete, tako ćete uštedjeti najviše. Recimo, ako znate da vam se prijatelj ženi u Meksiku za godinu dana, već sada rezervirajte kartu i uštedjeti ćete jako puno novaca. Naravno, nemojte zaboraviti platiti osiguranje od otkaza.

12. Ako ste neopterećen putnik ili ako putujete na neko proputovanje, uzimajte avionske karte u kojima su pauze u presjedanjima dan ili dva, takve su uvijek puno, puno jeftinije. Ako putujete za Madrid, a našli ste odličnu kartu u kojoj morate prespavati jedan dan u Frankfurtu, što vam nije problem, a ne remeti vam vaš itinerer, odlično! Iskoristite to vrijeme za malo istraživanje Frankfurta...

13. Malo proučite, ako ne znate, neke povijesne i geografske činjenice jer time možete uštedjeti dosta novaca. Recimo, mnoge zemlje Južne Amerike povezane su povijesno sa Španjolskom stoga Španjolska ima jeftinije i češće letove za zemlje Južne Amerike, isto je s Portugalom i Brazilom, Nizozemskom i Surinamom i td.

14. Za kraj ako letite u neke lokalne gradiće, saznajte prvo pretraživanjem koja vam kompanija točno treba pa pretražujte nju ili čak nazovite telefonom jer lokalne kompanije na udaljenim destinacijama će se bez problema i cjenkati s vama za cijenu. Dobar pretraživač lokalnih aviokompanija je Wikipedia.

Sretno s traženjem i sretan put gdje god išli!