Kapadocija u Turskoj - kada stvarnost izgleda bolje od Photoshopa

| Travel |

Nevjerojatno priroda, oblik stijena i dnevni letovi šarenih balone vodi nas u svijet bajke za koju nam nije potreban Photoshop. Kapadocija ili Kapadokija je starovjekovna regija koja se nalazi u unutrašnjosti Male Azije odnosno današnje Turske. Povijesni naziv Kapadocija nastavio se koristiti u Zapadnom svijetu i u kršćanskoj tradiciji te posebno u turizmu budući da kako regija obuhvaća izvanredna čuda prirode kao što su stožasti vilinski dimnjaci.

Кристина Макеева

Kapadocija također ima i bogato kršćansko povijesno i kulturno naslijeđe - u šupljinama neobičnih skupina stijena oko grada nalaze se podzemna naselja iz 4. stoljeća, ali i crkve i samostani iz bizantskog doba nakon ikonoklazma u kojima su dobro očuvane freske iz razdoblja od 7. do 14. stoljeća.

Кристина Макеева

Poznati hrvatski pustolov i svjetski putnik Željko Malnar tokom 1970-ih i 80-ih vodio je brojne ekspedicije u Kapadociju, o kojoj je snimio reportaže i dokumentarne filmove, te napisao knjigu U potrazi za staklenim gradom zajedno s Bornom Bebekom, koja je izdana 1986. godine.

Кристина Макеева