Biciklom kroz Srbiju: 5 destinacija za potpuni biciklistički doživljaj

| Travel |

Autor: Aleksandar Milutinović

Vožnja bicikla istovremeno umara i opušta. Umara tijelo, a opušta duh i mozak. Brojni putnici putuju upravo zbog vožnji biciklom, jer na taj način mogu najbolje i iz prve ruke upoznati prirodna bogatstva destinacije. Pedalirajući kroz beskrajne krajolike, u carstvu zelenila, brda i dolina, biciklisti postaju dio ekosustava kroz koji se kreću, čuvajući i poštujući prostor kroz koji prolaze. Zašto odabrati Srbiju za svoju sljedeću biciklističku avanturu?  Više je razloga! Za početak raznovrsni krajolici: od planina i rijeka do ravnica i šuma, raznolik teren Srbije nudi ponešto za svakog biciklista. Zatim bogata kultura i povijest koju možete otkriti dok se vozite kroz njene brojne regije. Važno je i toplo gostoprimstvo, budući da su domaćini uvijek spremni raširenih ruku dočekati putnike. I na kraju ono najvažnije – pristupačne staze. S rutama prilagođenim svim razinama iskustva, Srbija je pristupačna i ugodna destinacija za svakog biciklista. Bilo da ste iskusni biciklist ili ste više za laganu i jednostavnu vožnju, Srbija nudi rute za sve razine vještina, pružajući jedinstven način za istraživanje prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine. Evo nekih od najboljih biciklističkih staza koje ne smijete propustiti!

 1. Dunavska biciklistička ruta (EuroVelo 6)

Doživite ljepotu Srbije duž veličanstvene rijeke Dunav na ruti EuroVelo 6. Ova poznata staza proteže se od Schwarzwalda u Njemačkoj do Crnog mora, a Srbija je domaćin jednog od njezinih najslikovitijih dijelova. Dok pedalirate, proći ćete kroz šarmantne gradove poput Novog Sada, s impresivnom Petrovaradinskom tvrđavom, i Beograda, živahne prijestolnice Srbije. Uživajte u prekrasnim pogledima na klance Dunava, posebno na Željezna vrata, gdje rijeka presijeca Karpate, stvarajući zadivljujući prirodni prizor. Nikako ne smijete propustiti sve što vam nudi Nacionalni park Đerdap, koji se nalazi na dunavskoj ruti!

 1. Fruškogorske planinarske staze
  Tour de Fruska, autor Milos kRSTIC


Za one koji traže spoj prirodnih ljepota i kulturne povijesti, planinski masiv Fruške gore mjesto je koje se mora posjetiti. Poznat kao "Dragulj Srbije", ovaj nacionalni park nudi više od 800 kilometara označenih staza. Biciklisti mogu istraživati ​​guste šume, valovita brda i slikovite vinograde. Ne propustite posjetiti neki od 16 srednjovjekovnih manastira razasutih po cijelom području, od kojih svaki nudi uvid u duhovno nasljeđe Srbije. Osim kulturnih ljepota, Fruška gora nudi brojne opcije wellnessa, kao i puno kvalitetnih gastronomskih doživljaja – ponajprije vinarije i etno restorane. Za kraj treba istaknuti manifestaciju Tour de Fruška, koja iz godine u godinu dovodi sve veći broj zaljubljenika u biciklizam, pješačenje, trčanje… i prirodu općenito. MTB maraton i trail trka samo su dio programa zbog kojeg je proljeće savršen trenutak za posjet Fruškoj gori! 

 1. Vojvođanska ravnica
  Vojvođanska ravnica, Sombor, autor luka Sarac


A ako su vam fruškogorski usponi malo prezahtjevni, za ležerniju vožnju idealna je vojvođanska ravnica. Sjeverna pokrajina Srbije nudi mrežu lakih, slikovitih staza kroz svoje plodne ravnice i šarmantna sela. Biciklirajte „Panonskom stazom mira“ koja vas vodi kroz polja suncokreta i pšenice, ljupke barokne gradove poput Sremskih Karlovaca i uz mirne obale rijeka. Ova je regija savršena za obiteljske izlete i one koji žele uživati ​​u opuštenom ritmu dok se kupaju u mirnoj, netaknutoj prirodi.

 1. Nacionalni park Tara
  Zlatibor TaraAko ste zaljubljenik u avanturu, neravan će vas teren Nacionalnog parka Tara osvojiti. Smješten u zapadnom dijelu Srbije, ovaj je park dom nekih od najizazovnijih i najzahvalnijih biciklističkih ruta u zemlji. Vozite se kroz guste borove šume, pokraj bistrih planinskih potoka i popnite do najviših vrhova parka. Zadivljujući vidikovci, poput prepoznatljive Banjske stene, pružaju panoramski pogled na kanjon rijeke Drine, zbog čega je svaki uspon vrijedan truda. Nacionalni park Tara trenutno ima tri označene biciklističke staze, koje mogu poslužiti i kao pješačke. Najpopularnija je ona od Zlatibora do Tare. A ako ste se za posjet Tari odlučili tijekom toplijeg doba godine, pa vam je u nekom trenutku prevruće za bicikl, svakako vam preporučujemo vožnju kajakom ili rafting – savršene aktivnosti za osvježenje!

 1. Planinarske staze Kopaonika
  Kopaonik


Kopaonik, poznat kao "Krov Srbije", nije samo popularno skijalište već i fantastična destinacija za ljetni biciklizam. Raznolik teren planine uključuje sve, od blagih padina do strmih, stjenovitih staza. Biciklisti mogu uživati ​​u stazama koje prolaze kroz bujne livade, guste šume i krajolike nalik na Alpe. Nacionalni park Kopaonik također nudi mogućnosti za istraživanje jedinstvene flore i faune, što ga čini izvrsnim mjestom za ljubitelje prirode. Također, niz vrhunskih smještaja s wellness kapacitetima nudi mogućnost pravog aktivnog odmora, jer se nakon napornog dana na biciklu možete opustiti uz potpuni odmor duše i tijela. Osim vožnje biciklom, popularni Kop nudi mogućnost vožnje zip lineom, kao i brojne opcije za dnevni ili noćni provod!

Isplanirajte svoju biciklističku avanturu u Srbiji već danas i otkrijte skrivene dragulje ove prekrasne zemlje, a za više informacija posjetite web stranici Turističke organizacije Srbije.