8 "opasnih" destinacija koje postaju velika turistička središta

| Travel |

8
8 "opasnih" destinacija koje postaju turistička središta

Postoji mnogo gradova i država u svijetu koje su nekada (mnoge od njih i dan danas) na glasu kao opasne, neprijateljske i neturističke. Malo je reći da se situacija za mnoge popravila i da velika većina njih čine apsolutno fantastično odredište za vaše sljedeće veliko putovanje. Zahvaljujući nevjerojatnoj prirodi, inspirativnoj arhitekturi, finoj hrani, uzbudljivoj kulturi i dragim ljudima - ove su destinacije od "opasnih" postale hit turistička središta. 

U nastavku vam donosimo 8 svjetskih destinacija, nekad poznatih kao "opasnih", a danas savršenih lokacija za vaše sljedeće putovanje...

1. RIO DE JANEIRO, Brazil

Rio De Janeiro dugi je niz godina vodio bitku protiv uličnog kriminala i pokušao izaći na kraj s burnom poviješću ozloglašenih favela. Prije 10 godina, Rio definitivno nije bio mjesto gdje ste željeli putovati. Ali od 2009. godine, brazilska vlada čini sve što je u njihovoj moći da očiste opasne favele. Prije su to radili u iščekivanju svjetskog nogometnog prvenstva koje se održalo u Brazilu prošlog ljeta, a sada su to nadolazeće ljetne Olimpijske igre 2016. U tom periodu, stope kriminala drastično su smanjene. Kao i sa svakim velikim gradom, i dalje se morate voditi isključivo svojom osobnom procjenom ako želite zaviriti na neki nepoznati teritorij, pogotovo noću. Ali s njihovim ludim noćnim životom, toplim vremenom i senzacionalnom kuhinjom - Rio je definitivno mjesto zbog kojeg se isplati prelaziti ekvator. Plus: morski je grad, pa možete dobiti najbolje od oba svijeta - sunčanje i surfanje, ali i istraživanje kulturnih mjesta, restorana i barova.

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro

2. INDIJA

U 50-im godinama Indija je bila na svome dnu što se tiče broja kriminalnih djela (silovanja, ubojstava, krađa i ostalih zločina), ali se od 90-ih situacija znatno popravila i polako, ali sigurno, broj iz godine u godinu opada. Sada je Indija puno sigurnije mjesto, a njihovo jedinstveno umijeće dizajna i izrada, snažne kulture i brojnih festivala, prekrasne prirode i odlične kuhinje - Indija je svakako destinacija koju morate posjetiti za života. Međutim, kriminalna djela nad žena u zadnjih su nekoliko godina u porastu, pa vam savjetujemo da ne putujete same.

3. DOMINIKANSKA REPUBLIKA

Dominikanska Republika generalno ima jako visoku stopu kriminala, ali turistička mjesta su se znatno popravila u zadnjih nekoliko godina. Samo zamislite savršene slike karipskog otočja koji se smatraju rajem na zemlji za sve ljubitelje plaža i mora. Plus: stara kolonijalna arhitektura zemlje je san za sve željne istraživanja i upoznavanja njihove kulture.

Dominikanska Republika
Dominikanska Republika

4. KENIJA

Jedna od najboljih, ako ne i najbolja destinacija za safari u svijetu - nacionalni park Nairobi u Keniji čudo je prirode i svaki pravi avanturist to će vam i potvrditi. Nažalost, Kenija je u posljednje vrijeme meta terorista i ima jako visoku stopu nasilnog kriminala. Budite mudri - ne nosite puno novca, ne nosite nikakav nakit i nikako ne šećite sami u nepoznatim područjima ili noću općenito.

Kenija
Kenija

5. KOLUMBIJA

Kolumbija se desetljećima borila protiv ilegalne preprodaje droga, ali zahvaljujući padu proizvodnje opojnih sredstava i demobilizaciji terorističke organizacije FARC, nasilje povezano s preprodajom i krijumčarenjem droga nevjerojatno se smanjilo u zadnjih nekoliko godina. Kao rezultat, čak nekoliko zanimljivih gradova poput Bogote i Cartagene postale su atraktivna destinacija za turiste iz sjeverne i južne Amerike.  S impresivnom kolonijalnom arhitekturom, drevnim plažama, prekrasnim prašumama, živoj glazbi i niskim cijenama  - Kolumbija će se svakako nametnuti kao popularno turističko središte. 

Kolumbija
Kolumbija

6. EGIPAT

Sa svojom bogatom poviješću, toplim vjetrovima, divnim palmama i naravno - devama, Egipat je apsolutno savršeno turističko središte. Ali, je li sigurno? Ako uzmemo u obzir nedavne terorističke napade i stalne revolucije, jasno nam je zašto turisti oklijevaju. Tenzije su znatno opale i Egipat više nije na popisu "opasnih" zemalja, pa ako imate želju za posjetom ovoj povijesnoj zemlji - mislimo da je sad pravo vrijeme. Plus: cijene su niže nego ikad!

Egipat
Egipat

7. MAROKO

Političke i društvene demonstracije česta su pojava u Maroku, ali što se tiče nekakvih značajnijih zločina, Maroko je trenutno prilično siguran. Vjerojatno ni ne moramo spominjati njihovu kulturu, arhitekturu i jedinstvenu kuhinju u kojoj ćete uživati. Pazite se sitnih lopova koji bi vam mogli "oteti" novčanik, a i kako saznajemo, nije preporučljivo ženama da putuju same ili u paru.

Maroko
Maroko

8. CAPE TOWN, Južnoafrička Republika

Zbog lošeg društvenog i ekonomskog stanja te velikog siromaštva, Cape Town je dugo godina imao visoku stopu kriminala. Ali njegova nevjerojatna prirodna ljepota i popularnost safarija, vinarija i ostalih atrakcija - stvorili su od njega destinaciju za sve prave avanturiste željne dobrog provoda. Plus: službeni jezik im je engleski što itekako olakšava putovanje svim turistima svijeta. 

Cape Town
Cape Town