15 top adrenalinskih iskustava na putovanjima

| Travel |

Slano jezero, Bolivija

Iako većina nas čeka godišnji odmor kako bi samo ležala, sunčala se i ne radila ništa, godišnji odmor ne mora nužno značiti da se zavalimo na sunce ili u hlad, ovisno kako tko voli, čitamo knjige i uživamo. Ovaj članak je za one koji uživaju u aktivnom godišnjem odmoru i od svakog putovanja očekuju pravu avanturu od koje će im srce tako jako zakucati da će skoro eksplodirati.

Na našem divnom Jadranu nude se brojne morske i ljetne aktivnosti - ronjenje, jedrenje, surfanje, flyboarding, paragliding, bungee jumping, penjanje po stijenama, Big game fishing i još mnogo toga, ali ovo što vam donosimo je 15 najekstremnijih i najadrenalinskijih aktivnosti koje možete napraviti na putovanjima diljem svijeta. Možda ćete upravo zbog aktivnosti posjetiti navedene krajeve, a možda se u njima nađete slučajno pa se sjetite našeg članka i odlučte se upustiti avanturu života.

Slano jezero, Bolivija
Slano jezero, Bolivija

1.   Vožnja slanim jezerom u Boliviji

Najveća slana površina na svijetu zapravo je slano jezero Uyuni i smatra se jednim od najljepših prizora koje možete vidjeti u prirodi. Jezero je prekriveno debelim slojem soli od nekoliko metara, a na samoj sredini jezera debljina dolazi i do 10 metara. U ljetne mjesece ovo je jezero zbog kiša prekriveno vodom od 10-ak centimetara pa svoju vožnju SUV-om po ovoj površini definitivno trebate rezervirati u toplije mjesece. Naime, nakon što padne kiša, voda na soli tvori efekt ogledala i nebo se reflektira o vodu i daje vam dojam vožnje po nepreglednim nebeskim proplancima.

Upon na K2, Azija
Uspon na K2, Azija

2. Uspon na K2, Azija

Druga najviša planina na svijetu nakon Mount Everesta poznata je i pod nazivom „Divlja planina“ i to zbog visoke stope smrtnosti kod planinara koji je pokušavaju osvojiti. Nitko se nikada nije ni probao na nju uspeti tijekom zime jer je i u toplije mjesece ovo nevjerojatno teško putovanja, čak i ako se penjete manje strmim dijelovima planine. Komadi leda često se iznenada odlome i padnu, a lavine je gotovo nemoguće predvidjeti pa je mogućnost smrti tijekom uspona vrlo visoka. Visoka nadmorska visina, nedostatak kisika, teški vremenski uvjeti s iznenadnim olujama i teške rute puta doprinose opasnosti uspona. Ako se odlučite za ovo putovanje, obavezno morate biti iskusan planinar s dobrom kondicijom, a morate proći i određene trening vježbe.

Bicikliranje na Moher klifovima
Bicikliranje na Moher klifovima

3.   Bicikliranje Klifovima Mohera, Irska

Moher klifovi u Irskoj dom su najizazovnijih i najtežiih biklističkih ruta na svijetu i to zahvaljujući uskim rubovima klifova, maglom koja onemogućuje dobar uvid u stazu i vjetrova dovoljno jakih da vas zbace s bicikla u trenu. Iako tehnički vrlo izazovne i teške staze za manevriranje, oduvijek privlače bicikliste koji vole izazov. Naravno, okoliš, kao i pogled koji se pruža s kraja klifova je spektakularan pa tako oni koji se odluče na ovo putovanje imaju puno toga za vidjeti dok se na usputnim stanicama odmaraju. Oni iskusniji biciklisti reći će vam samo da na pameti imate da svakodnevno prisutna kiša u Irskoj teren čine skliskim pa na to treba paziti.

Bungee jumping, SAD
Bungee jumping, SAD

4. Bungee jumping na visećem mostu Royal Gorge, SAD

Ako vas je netko nekada pitao da mu date definiciju ekstremnog i adrenalinskog putovanja, bungee jumping s ovog mosta bio bi sinonim za to. Viseći most Royal Gorge najviši je most ove vrste na svijetu, smjestio se 321 metar iznad Arkansas River i idealan je za hrabre skakače željne adrenalina. Prije nego se bacite u nepoznato, uživajte u predivnom pogledu koji vam se pruža s ovog mosta.

Treking, Panama
Treking, Panama

5. Treking najopasnijim mjestom na svijetu - panamskom džunglom, Panama

Darien Gap, granica između Paname i Kolumbije, najmanje je istraženo mjesto na zemlji, ali ne zbog svoje nedostupnosti nego zbog kombinacije svega lošeg što se može naći na jednom mjestu: s panamske strane nepregledne džungle s divljim i nepoznatim životinjama te opasnih močvara, guerilaca, dilera drogom i otmičara s kolumbijske strane.

Stoga logično, najopasnije mjesto na svijetu na kojem možete ići trčati je upravo taj Darien Gap. No ono što privlači lude avanturiste da trče tim područjem je predivna priroda koja oduzima dah. Predivni slapovi, maglovite planine, divne kišne šume i zanimljivi životinjski svijet u kombinaciji s strahom od nepoznatog i trekingom sigurno nude pravu avanturu. Iako je teren prilično težak, s kvalitetnim planiranjem i dobrim vodičem moguće je pretrčati od obale do obale panamskom stranom.

Skijanje na Aljaski
Skijanje na Aljaski

6. Heli-skijanje na Chugach planinama, Aljaska

Snježni sportovi također spadaju u adrenalinske aktivnosti koje možete raditi na svojem godišnjem odmoru, a skijanje ili boardanje skoro u potpunosti vertikalno snježnom stazom definitivno su dobar odabir za našu listu, uz naravno mali dodatak – izbacivanje iz aviona. Da, dobro ste pročitali, na Chugach planine možete se jedino popesti helikopterom koji vas izbaci na visini višoj od 6.000 metara i gdje nema nazad, ostaje vam jedino da se zaista spustite dolje. Osim iskustva, ostaje vam i snimka jer vas iz helikoptera i snimaju u vašoj snježnoj avanturi.

Planiniranje, Kina
Planiniranje, Mount Huashan staza, Kina

7. Planinarenje uz Mount Huashan stazu, Kina

Ovu pomalo strašnu stazu koja kao da se odupire gravitaciji koriste i redovnici i turisti. Poznata je kao najopasnija staza za izletnike na svijetu jer je najčešće posjećuju turisti pješaci amateri koji putuju bez odgovarajuće sigurnosne opreme pa ponekad njihov put završi kobno. Put ovom klimavom stazom od drvenih dašćica koja se prostire se strmim planinama i vodi do visokih vrhova, mogla bi vam biti posljednja stvar koju ste učinlii.

Skakanje s litice, Austrija
Skakanje s litice, Austrija

8. Skakanje s litice na Wolfgangseeu, Austrija

Wolfgangsee u Austriji dom je godišnjem Red Bull natjecanju u skokovima s litice od 27.5 metara.  Ovdje, hrabri ili rekli bismo budalasti natjecatelji skaču s ruba litice i postižu brzinu od 80 kmh. Svaka pogreška u skoku može biti kobna pa skokovi moraju biti izvedeni besprijekorno. Svake godine natjecatelji izmišljaju sve bolje i bolje figure i čini se kako kreativnosti nema kraja. Ukoliko mislite da ste spremni za svoj savršeni skok, prijavite se na ovo natjecanje, Austrija je vrlo blizu.

Upon na K2, Azija
Vožnja žicom, Nepal

9. Vožnja na žici, Nepal

U Nepalu se možete provozati zakvačeni za uže dva kilometra dugačkom žicom gdje na momente postižete brzinu i do 130 kmh. Cijela vožnja iznad pustinje traje oko dvije minute i spuštate se s visine preko 600 metara.

Rafting, Zambija
Rafting, Zambija

10. Rafting rijekom Zambezi, Zambija

Jaki brzaci rijeke Zambezi definitivno nisu za one sa slabim srcem. Rafting ovom rijekom smatra se jednim od najboljih rafting iskustva u svijetu i ocijenjen je ocjenom pet što spada u kategoriju 'vrlo teške' rijeke. Ukoliko se uputite na rafting ovom rijekom spremite se na znojenje dlanova, napinjanje zglobova i mišića i jako lupanje srca.

Ronjenje u špiljama, Florida
Ronjenje u špiljama, Florida

11. Ronjenje špiljama, Ginnie Springs, Florida

Smještene na jednoj od najizuzetnijih ronilačkih mjesta u svijetu, svojom ljepotom, toplom vodom i kristalno čistom vodom privlače ronioce diljem svijeta. Postoje tri špilje u koje je moguć uron – Mali vrag, Vražje oko i Vražje uho. Sama pomisao na istraživanje špilja pod morem je divna, a još kad znamo da se u ovim špiljama krije mnogo toga neobičnog, zapanjujuće iskustvo je neizbježno. Važno je jedino znati da pri svakom zaronu treba paziti na jake struje jer se do špilja prolazi kroz vrlo uski otvor.

Surfanje, Havaji
Surfanje, Havaji

12. Surfanje na najopasnijem valu na svijetu, Hawaii

Banzai Pipeline poznati je surferski greben sa zastrašujućim ugledom – odnio je više života nego ijedan drugi na svijetu. Smješten na sjevernoj obali Oahua, ovo je nesumnjivo mjesto najtežeg i najsmrtonosnijeg vala na svijetu. Surferi iz cijelog svijeta dolaze ovdje i pokušavaju uhvatiti val svog života.

Vožnja vlakom smrti, SAD
Vožnja vlakom smrti, SAD

13. Vožnja Kingda Kaom, Six Flags Great Adventure park, SAD

Ako imate želudac za velike visine, volite tematske zabavne parkove i adrenalin koji pružaju, i možete preživjeti velike brzine bez da povratite možete dati najvišem rollercoasteru na svijetu šansu. Putovanje od preko 200 kmh i penjanje na visinu od 140 metara samo su neke stavke koje Kingda Ka čine najekstremnijom vožnju koja postoji na svijetu.

Ronjenje s morskim psima, Južna Afrika
Ronjenje s morskim psima, Južna Afrika

14. Ronjenje s velikom bijelom psinom u kavezu, Južna Afrika

Upoznati po nekima najstrašnija, a po nekima najintrigantnija stvorenja na svijetu za neke je ljude najveća moguća avantura. Ova pomalo strašna avantura počinje u Kleinbaai luci u Gansbaaiu odakle se kreće na izlet s profesionalnim roniocima kako bi došli do iskustva koje nikada nećete zaboraviti. Tijekom ove avanture dok ćete vi biti u kavezu doći ćete toliko blizu velikoj bijeloj psini da bi je mogli dotaknuti, ali naravno ipak nećete.

Penjanje po zaleđenim slapovima, Kanada
Penjanje po zaleđenim slapovima, Kanada

15. Penjanje po zaleđenim slapovima, Helmcken Falls, Spray Cave, Kanada

Helmcken Falls Spray Cave nudi najuzbudljiviji, najzahtjevniji i vrlo opasan uspon po led kakav nema nigdje drugdje na svijetu. Smješten je na prekrasnom slapu, a njegov oblik ga  čini jednim od najtežih uspona svoje vrste. Ako se usudite, osvojite ga i postanite dio vrlo ekskluzivnog kluba.