10 savjeta što ne činiti kada ste turist u jednoj od ovih zemalja!

| Travel |

Gužva u New Yorku
Gužva u New Yorku

Kada putujete svijetom važno je naučiti i uvažavati kulturološke raznolikosti s kojima se susrećete vjerojatno po prvi puta. Ekipa novinara iz Huffington Posta, koji doista često putuju, složili su popis od 10 ultimativnih stvari koje NE smijete činiti kao turist u drugim zemljama. Stoga krećete li na put u New York, Španjolsku ili Brazil, nemojte ovo raditi.

1. Nemaju baš svi u New Yorku problem s bijesom.

Nisu baš svi Njujorčani namrgođeni. Njihov je problem što su u velikoj žurbi, no osjećajte se slobodno i zaustavite nekoga na ulici te pitajte za upute – većina će biti sretna što mogu pomoći.

2 dodatna savjeta: U New Yorku je ili jako, jako toplo ili jako, jako hladno. Odaberite što vam je draže! I ne vjerujte svakom znaku na kojem piše „New York's finest pizza“. Jer nije.

2. Izbjegavajte super pametne viceve o kokainu u Kolumbiji.

Kolumbijke
Kolumbijke

Prva star, nemojte reći Kolumbija, nego Colombia jer će vam domaćini to zamjeriti. Druga stvar, nemojte pričati o Pablo Escobaru, drogi, ratovima i gerilama, a pogotovo nemojte pričati viceve o tome. Svjesni su oni svoje mračne prošlosti, ali ne trebaju im stranci da ih na to podsjećaju.

3. Nemojte Kanađanina pitati da vam izgovori „about“ (nemojte ih uspoređivati s Amerikancima!)

Kanađanin Ryan Gosling
Kanađanin Ryan Gosling

Kanađani znaju da stranci jedva čekaju da kažu „aboot“ kako bismo se dobro nasmijali „drugačijem“ engleskom jeziku . Zamislite, njih to ne zabavlja.

Plus: Postoji slika o Kanadi da su svi muškarci lijepi i robusni drvosječe. Nisu svi drvosječe.

4. Nemojte jesti špagete u Italiji sa žlicom.

Jedite vilicom!
Jedite vilicom!

Talijani to nikako ne rade. Uzmite vilicu i vrtite po tanjuru, a žlicu ostavite za juhu.

5. Španjolci nemaju siestu svaki dan.

Siesta
Siesta

Španjolci u prosjeku rade do 18 sati navečer i nemaju praznike svaki drugi dan. Stoga idete li u Španjolsku s mišlju da je tamo samo spavanac i sangria, prevarit ćete se.

I ne, nisu sve Španjolke flamenco plesačice.

6. Nemojte sjesti na turistički double decker u Velikoj Britaniji.

Double decker
Double decker

Sjednete li na javni double decker vožnja će vas ispasti funtu i 20. Dok sjednete li na apsolutno isti turistički koji vozi istu rutu platit ćete negdje oko 20 funti.

Uz to, kada ste na pokretnim stepenicama u Londonu, nikada se ne naslanjajte na lijevu stranu. Ona je oslobođena za one kojima se jako žuri pa trče po njima.

7. U Francuskoj nikako nemojte miješati vodu i vino.

Vino i sir
Vino i sir

Francuzi veoma ozbiljno shvaćaju svoje vino, stoga ih nemojte uvrijediti dodavanjem vode u njega. Jedino što smijete miješati uz vino je sir.

Također, dobro je znati neke ključne francuske fraze jer Francuzi u globalu ne govore engleski. Ako poštujete Francuza i on će vas poštovati – možda.

8. Sretno s naručivanjem burrita u Meksiku.

Meksička hrana
Meksička hrana

Burrito u Meksiku ne postoji. Meksikanci jednu tortilja tacose s mesom, malo luka i korijanderom. Burrito je očito američka prerađevina.

9. Oprezno s alkoholnim pićima u Njemačkoj.

Oktoberfest
Oktoberfest

Oktoberfest je pred vratima, ali nemojte pretjerati. Turisti često zaborave na to koliko je pivo zapravo jako i kako im se čini da im ništa nije. Dok sjede...

10. Nemojte pretpostavljati da možete lako putovati kroz Brazil.

Brazil
Brazil

Brazil je ogromna zemlja, stoga odlučite li putovati po njoj, rezervirajte ranije letove.

3 savjeta: Brazilci ne govore španjolski. Na plaži nemojte nositi puno odjeće. Nemojte koristiti skupe smartphone na ulici.