10 razloga zašto morate posjetiti Laponiju

| Travel |

Andrey Chabrov

Ove je godina Finska, točnije Laponija, postala apsolutna hit zimska destinacija, neovisno o tome jeste li jednostavan turist ili profesionalni fotograf i putoholičar - ovakvu zimsku čaroliju morate doživjeti barem jednom u životu. Ovaj magični dio svijeta poznat je kao dom Djeda Božićnjaka i Aurore Borealis, no Laponija krije daleko više zimskih ljepota koje gotovo sigurno nikada nismo vidjeli.

Osim netaknutog snježnog krajolika, zvijezde nigdje nisu sjajnije, a sobovi nigdje ljubazniji. Ne znamo za vas, ali mi bismo mogli osobno uručiti pismo Djedu Božićnjaku.

Konsta Punkka

Laponija, odnosno Lappland, Lappi, Sápmi, Sameland i Saamiland, naziv je za kulturnu regiju koju tradicionalno naseljava narod Saami. Danas je Laponija administrativno podjeljena između dvije zemlje - sjeverna provincija Finske nosi naziv Laponija, dok švedski dio nazivaju Lappland. Laponija se nalazi u sjevernoj Europi i uključuje sjeverne krajeve Skandinavije i poluotok Kola u Rusiji. Padom SSSR-a dolazi do poboljšanja međunarodnih odnosa ovih zemalja što je bilo iznimno bitno za pripadnike Saami naroda, ali i za lokalno stanovništvo koji znaju za svoje Saami pretke iz prošlosti. Arktički kultivirana područja Laponije uvrštena su u popis mjesta svjetske baštine u Europi, a prema statistikama u Laponiji živi oko 70.000 pripadnika Saami naroda - oko 40.000 živi u Norveškoj, 20.000 u Švedskoj, 6.000 u Finskoj i oko 2.000 u Rusiji.

U našoj galeriji možete pronaći 10 razloga zašto se odlučiti na putovanje u Laponiju - jer svaka slika govori tisuću riječi.

Wallpaper cave