10 zanimljivosti koje niste znali o Hrvatskoj

| Travel |

Slavonija - Orsat Franković & Ivana Vučić plakat za Hrvatsku turističku zajednicu

Kako bismo malo zaboravili na tugu koja se javila prilikom ispadnja hrvatske nogometne reprezentacije s Europskog prvenstva, pozabavili smo se s najvećih hrvatskim uspjesima i dostignućima. No kako bi njihov popis bio poprilično dugačak, odlučili smo izdvojiti 10 najzanimljivijih i fascinantnih činjenica o Hrvatskoj i Hrvarima za koje možda još uvijek niste čuli, a trebali biste ih znati. Nevjerojatno s koliko se stvari možemo pohvaliti kao 124. zemlja po veličini u svijetu.

Iako situacija u zemlji ne potvrđuje tezu da je Hrvatska jedna od bogatijih zemalja na svijetu, prilikom traženja zanimljivih činjenica otkrili smo mnoga blaga. Moramo priznati da nam se teško bilo odlučiti samo za 10 fascinantnih činjenica o Hrvatskoj - nadamo se da ćete od odabranih činjenica naučiti nešto novo te tako još više cijeniti i voljeti Lijepu Našu! #cro

1. Kravata, torpedo, Maglite svjetiljka, penkala, Apaurin, dinamo izumi su hrvatskih izumitelja.

Kravata, torpedo, Maglite svjetiljka, penkala

2. Najveća skupina neandertalaca živjela je na našem području, zbog čega imamo najveću kolekciju pronađenih ostataka pračovjeka. Najviše je pronađenih ostatak u Krapini gdje se nalazi i Muzej krapinskih neandrtalaca.

Krapina

3. Putem UNESCO-a zaštitili smo najveći broj nacionalnog blaga. Od 1972. godine kada je usvojena Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine do današnjeg dana na popis je upisano 1.031 dobara (802 kulturnih, 197 prirodnih i 32 mješovitih dobara).

Plitvička jezera

4. Već su stari Egipćani voljeli Hrvatsku pa su za vrijeme vladavine Dioklecijana čak iz Egipta dostavili kip sfinge koji se danas nalazi u Splitu, star preko 4 tisuće godina.

5. Imamo više sunčanih sati nego Sydney - čak 2715! Ovoj stavki se posebno veselimo, a iznimno je bitna i za najveću i najvažniju gospodarsku granu u Hrvatskoj - turizam.

Bol - Boris Kragić za Hrvatsku turističku zajednicu

6. Zadarske su orgulje prve orgulje na svijetu kojima upravlja more, a Alfred Hitchcock rekao je da je upravu u Zadru najljepši zalazak sunca na svijetu.

Zalazak u Zadru

7. Na Mjesecu su krateri dobili nazive po Andriji Mohorovičiću, geofizičaru koji je 1892. godine otkrio sloj u Zemljinoj kori u kojem dolazi do porasta brzine širenja potresnih valova, po kriminalistu Ivanu Vučetiću koji je 1891. godine utemeljio daktiloskopiju - sustav klasifikacije otisaka prstiju u identifikacijske svrhe te po slavnim hrvatskim znanstvenicima Nikoli Tesli i Ruđeru Boškoviću.

Mjesec

8. Najmanja katedrala na svijetu je Crkva svetog Križa u Ninu.

Nin

9. Najstarije kazalište na svijetu koje djeluje neprestance od 1612. godine nalazi se u Hrvatskoj na otoku Hvaru.

Hvarsko pučko kazalište

10. Prva država na svijetu koja je priznala samostalnost Sjedinjenih Američkih Država je bila Dubrovačka Republika.

Dubrovnik