10 najljepših mjesta za posjetiti u Kini

| Travel |

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti,

Kao najstarija postojeća i neprekidna civilizacija na svijetu, u kombinaciji s prirodnim ljepotama i ogromnim prostranstvima te nedavnom modernizacijom i tehnološkim napretkom, Kina je jedna od najzanimljivijih destinacija za putovanje. Njena veličina čini je gotovom nemogućom za vidjeti kompletnom, pa ukoliko kao i svim mi u svom nikad dovoljnom dugom putovanju morate odabrati što vidjeti, donosimo vam 10 najljepših mjesta za posjetiti, pritom mislimo na prirodne i povijesne ljepote.

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti,
Žuta planina

Žute planine- The Yellow Mountains (Huangshan)

Ovaj predivan planinski lanac poznat je po svojim vrućim proljećima, borovim šumama, promijeni boja i magičnoj energiji koju ono donosi. Naime, ove planine svako godišnje doba izgledaju u potpunosti drugačije, tijekom proljeća preplavljene su rozim pupoljcima u cvatu i raznim šarenim cvijećem koje u proljeće prekriva ove planine i predivnim mirisom. U ljeto, ove planine su gusto zelene i jako, jako vruće dok u jesen javorovo drvo oboje takozvane „Žute planine“ u crvenu i ljubičastu. Zimi, sve je prekriveno snijegom, opasano ledom i jako mirno. S obzirom da su ove planine jako bogate florom i faunom poznate su i po majmunima, jelenima, kozama i pticama koje žive samo tamo. Posebno su lijepe kada su opasane maglom, a naziv „žute“ dobile su zbog predivnih zalazaka sunca prilikom kojih su posebno osvijetljene. Osim prirodnih ljepota i „poštene“ šetnje planinom najzanimljiviji su dio stepenice za turiste uz liticu kojima se penje na planinu.

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti,
Jang Ceng Jang rijeka

Jang Ceng Jang rijeka (Yangtze River)

Najduža rijeka u Aziji ima svoju povijesnu, ekonomsku u kulturnu važnost za ovu zemlju, a dom je i kontroverzne „Three Gorges Dam“, najveće hidroelektrane na svijetu. Mnogi je smatraju granicom sjeverne i južne Kine čija se područja mnogo razlikuju u klimi, kulturi, ekonomiji, običajima i krajoliku. Uz rijeku postoje mnoga zanimljiva područja koja su od povijesnog značaja, ali je krasi i izuzetna prirodna ljepota. Zbog njene veličine, najbolji način da uživate u svim njenim ljepotama jer krstarenje brodom ili turistička tura ključnim područjima. Naravno, prilikom razgledavanja ne smijete propustiti posjete misterioznom gradu duhova, Fengdu Ghost City Precious i kamenoj utvrdi Shibaozhai.

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti,
Dolina Jiuzhaigou

Jiuzhaigou Valley

Mjesto bogato slapovima, skupinama jezera i obiljem ugrožene flore i faune kojem sigurno ne nedostaje prirodne ljepote. Ovaj nacionalni park i rezervat prirode nalazi u sjevernoj pokrajini Sichuan u jugozapadnoj Kini te je mjesto pod Unescovom zaštitom. Dolina Jiuzgaigou inspirativno je mjesto s tibetanskim i Qiang stanovništvom koji prodaju tradicionalnu hranu i domaće proizvode što je svakako jedan od vrhunaca ovog izleta.

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti - Guilin, Kina turističkih
Guilin

Guilin

Guilin je prefektura na razini grada u sjeveroistočnom dijelu Guangxi Zhuang autonomne regije. Kombinacija prirodne ljepote i povijesnih znamenitosti čine Guilin popularnim turističkim mjestom. Kristalno čisto more, bujne bambus šume i duboke špilje čine ovaj gradić mjestom koje se ne smije propustiti.

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti,
Kineski zid

Kineski zid (The Great Wall)

Sigurno jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija znamenitost na svijetu. Neki ga proglašavaju svjetskim čudom, neki kažu da je jedina građevina koja se vidi s Mjeseca. Kako  god, Kineski zid sigurno je jedna od atraktivnijih stvari koju možete vidjeti u svom životu. Prostire se kroz sve i svašta, od pustinja, šuma, lica, planina do  platoa. I iako mnogi misle da je posjeta Kineskom zidu obavezna zbog pogleda koji se s njega pružaju, ova znamenitost ima puno razloga da je posjetite, a jedan od njih je svakako njegova dužina od 8.851 kilometra.

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti,
Lijiang

Lijiang stari grad (Lijiang Ancient Town)

Lijiang je drevni grad smješten između Lion planine s gustom vegetacijom na Zapadu i planinima poznatima pod nazivom Slon (Elephant) i Zlatni red (Golden Row) na sjeveru.  Ovo područje poznato je po bogatim poljima koja se miješaju s kristalno čistim rijekama. Kubla Khan, prvi car dinastije Yuan postavio je ovdje centar svoje vlasti tako da je ovaj prostor ostao od velikog značenja i prosperiteta.

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti, Fenghuang, Kina
Fenghuang

Gradić Fenghuang

Gradić Fenghuang smjestio se u zapadnoj provinciji Hunan i do njege je relativno teško doći. S obzirom na tamošnje stanje u prometu, autobus je najbolja opcija, a kada konačno dođete do njega, najbolja je opcija istražiti područje pješice. Možete pješačiti do Južnog Kineskog zida i uživati ​​u izvanrednim pogledima na rižina polja. Fenghuang ima posebnu vezu s rižom, stoga je možete kupiti po povoljnim cijenama, a s obzirom na veliki broj uličnih prodavača koji prodaju lokalne namirnice, možete napraviti dobru kupovinu zanimljivih namirnica i proizvoda poput bombona od đumbira.

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti,
Jiangsu, Brahma palača

Jiangsu: palača Brahmā

Ova predivna široka građevina leži u podnožju Male Lingshan planine. U neposrednoj blizini također ćete pronaći Taihu jezero i 88 metara visok kip Bude koji je značajna turistička atrakcija. Ovo ogromno duhovno mjesto djeluje kao tematski budistički park i je posebno izgrađeno za Drugi svjetski budistički forum 2009. godine.

Top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota ta vidjeti,
Jezero s tisuću otoka

Jezero s tisuću otoka

Jezero s tisuću otoka (ili Qiandao jezero) umjetno je napravljeno jezero nakićeno s brojnim malim otocima (otuda i naziv). Voda je intenzivno plava, a svaki je otok preplavljen gusta i bogatom zelenom šumom. Nekoliko otoka sada je tematski zasađeno, odnosno na njima je posađena po jedna namirnica kako bi snadbijevali hranom sve veći broj turista koji su česti za ovo područje. Područje je u početku stvoreno zbog nove hidroelektrane i rezervat za hranu za stanovnike Hangzhoua. Kako bi izgradili ovo jezero, nekoliko drevnih gradova je poplavljeno, a ostaci tih gradova još uvijek vrebaju ispod voda ovog jezera. Jezivo očuvana arhitektura dodaje dodatnu intrigu ovog prekrasnog područja.

Terakota vojska, top 10 mjesta prirodnih i povijesnih ljepota koje morate posjetiti turistički u Kini
Terakota vojska

Vojnici od terakote

Vojnici od terakote  poznati i pod nazivom „Terakota ratnici i konji“ su kolekcijapreko 7,000 figura vojnika i konja izrađenih od terakote. Sve figure su u prirodnoj veličini, nalazile su se u grobnici i bile zakopane zajedno s prvim kineskim carem Qin Shi Huangdijem koji je ujedinio Kinu 221. pr.Kr. Vojska terakota nalazi u blizini grada Siana (Xi'an) u kineskoj provinciji Shensi (Shaanxi). Na mjesto iskopina i ruševina nalazi se i muzej zvan Muzej prvog cara dinastije Qin. U vrijeme kad je Shi Huangdi umro i bio pokopan, figure su pokopane zajedno s njim jer se vjerovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom će zapovijedati. Figure su okrenute na istok i nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka od figura je jedinstvena, tako da ne postoje dvije identične. Figure su naoružane strijelama, kopljima i mačevima, a naoružanje je u vrijeme otkrića bilo još uvijek veoma oštro.