10 najljepših fontana svijeta

| Travel |

Za fontanu Trevi u Rimu čuli ste svi, za poznatu Bellagio fontanu u Las Vegasu znate barem iz filma Oceanovih 11. Vjerujemo i da znate dosta o zagrebačkim fontanama koje zadnjih godina niču kao gljive poslije kiše, a s obzirom na rezultate lokalnih izbora vjerujemo da će ih biti još. Iako nema sumnje da su one spektakularne znamenitosti i ukrasi predstavljaju samo mali dio fontana koje možete pronaći diljem svijeta. Donosimo vam popis najljepših i najneobičnijih fontana na svijetu.

notesontheroad

1. Valencia, Španjolska
Smještena na plaži Malvarrosa u Valenciji, Water Boat Fountain daje iluziju jedrilice s mlazom vode.

Allan Harris

 2. Sunderland, Velika Britanija
Vortex fontanu „Charybdis“ stvorio je kipar William Pye 2000. godine za luksuzni hotel Seaham. Charybdis je ime sirene koja se spominje u Homerovoj Odiseji, a koju je pogodio Zeusov grom i pretvorio je u vrtlog.

Borepanda

 3. Cadiz, Španjolska
„Magic Tap“ izgleda kao slavina koja lebdi, ali kad se približite možete primijetiti cijev skrivenu u vodi koja zapravo drži cijelu strukturu.

screenshot

 4. Osaka, Japan
Osaka Station Fountain- Clock atrakcija je na South Gate zgradi i sastoji se od velike pravokutne vodene fontane koja prikazuje digitalni sat, pomicanje cvjetnih uzoraka i pada u naizgled urušeni zid.

Boredpanda

5. Texas, SAD
Brončana skulptura „ The Mustangs of Las Colinas“ ukrašava Williams Square u Teksasu i smatra se najvećom konjičkom skulpturom na svijetu. Konji koji predstavljaju pogon, inicijativu i neometan životni stil postavljeni su 1984. godine.

boredpanda

6. Seoul, Južna Koreja
Rainbow fontana najduža je fontana na svijetu i postavila je Guinnessov svjetski rekord s gotovo 10 000 LED mlaznica koje se protežu s obje strane mosta dugačkog 1, 140 metar. Voda koja se povlači iz rijeke kontinuirano se reciklira.

boredpanda

7. Wattens, Austrija
Muzej izrađen 1995. godine u čast stote godišnjice austrijske tvrtke Swarovski, na ulazu je glava prekrivena travom a iz usta izlazi voda.

boredpanda

8. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati
Ova nevjerojatna 24- metarska fontana sa skulpturama ronioca prolazi kroz sve četiri razine trgovačkog centra.

boredpanda

9. Charlotte, SAD
„Metalmorphosis“ fontana je djelo češkog kipara Davida Černyja, visoka je 7, 6 metara i teška 14 tona.

boredpanda


10. Osaka, Japan
Devet plutajućih fontana prije 40 godina izradio je arhitekt Isamu Noguchi.