10 najljepših europskih božićnih sajmova

| Travel |

Božićni sajam

Jučer smo ukoračili i u prosinac, blagdanski mjesec kada se svi malo više opustimo, više pojedemo i više popijemo, a i više kupujemo kako bi usrećili bližnje. Prosinac je mjesec tradicije, ali i mjesec božićnih sajmova koje skoro svi obožavamo. Mali štandovi, domaći blagdanski specijaliteti, božićna muzika, dobra atmosfera i dobro društvo recept za ugodne blagdane, a ako još sa svojom ekipom ili pak drugom polovicom odlučite posjetiti jedan od tradicionalnih božićnih sajmova, prosinac je potpun. Poznato je kako je Europa predvodnik božićnih sajmova, predivni starinski gradići, tradicionalne fešte i festivali ovdje su jednostavno savršeni. Za sve one koji traže zanimljive poklone, magičnu atmosferu, kuhano vino, puno lampica i ogromne borove odabrali smo 10 najboljih i najljepših europskih božićnih sajmova. 

Božićni sajam
Božićni sajam - Bremen

Bremen, Njemačka

Mali, srednjovjekovni gradić koji izgleda baš kao da ste u bajci, stoga i ne čudi što je uvijek u samom vrhu lista najljepših božićnih sajmova na svijetu. S preko 170 predivnih štandova na kojima se prodaju proizvodi tradicionalnih i starinskih obrta i malih taverni u kojima možete večerati uz vatru dok kroz prozor gledate atmosferu na glavnom trgiću atmosfera je prilično posebna. Ako se spustite niz rijeku, naići ćete na male snježne i ledene dvorce koji poslužuju kuhano vino i njemačke specijalitete, ali i na veliki adventski kalendar na kojem se svaki dan otvaraju jedna vrata koja otkrivaju novo iznenađenje za sve posjetitelje. Ove godine ovaj sajam traje od 28. studenog do 23. prosinca. 

Božićni sajam
Božićni sajam - Edinburgh

Edinburg, Škotska

Edinburgh je ove sezone domaćin čak tri sajma, tradicionalnog Škotskog sajma, dječjeg sajma i njemačkog sajma koji će se održati u East Princes Street Gardensu. Ono što je posebno na ovom sajmu je bezbroj aktivnosti koje možete raditi, tako ovdje možete skejtati na ledu, uživati u romantičnoj vožnji na velikom kotači i izgubiti se u božićnom labirintu. Osim štandova i restorančića, vlakića i raznih sajamskih aktivnosti ovdje možete posjetiti i božićno kazalište. Ovaj škotski sajam traje od 22. studenog do 5 siječnja sljedeće godine. 

Božićni sajam
Božićni sajam - Colmar

Colmar, Francuska

Ovaj mali pitoreskni gradić savršeno je mjesto za održavanje jednog božićnog sajma. Iako nije među najpoznatijim svjetskim sajmovima sigurno je jedan od najljepših. Bajkovite dekoracije, tradicionalni pokloni i ogromno klizalište samo su djelić onog što ovaj sajam čini posebnim. Sam sajam prostire se na čak pet trgova i nosi reputaciju najosvjetljenijeg sajma u Francuskoj. Jedan od dijelova sajma je i poseban dječji dio koji se sastoji od ogromne igraonice s tradicionalnim igračkama i Santa svijetom. Ovaj sajam otvoren je od 22. studenog pa sve do Stare godine. 

Božićni sajam
Božićni sajam - Prag

Prag, Češka

Prag je sam po sebi vrlo lijep grad, a kada dođe ovo božićno vrijeme njegova starinska i tradicionalna arhitektura savršeno se uklope kao dio scenografije božićnog sajma. Najveći praški sajmovi odvijaju se naVjenceslavovom i starom gradskom trgu. Oba trga su jednako i raskošno osvijetljena i dekorirana s božićnom tematikom, a raznorazni štandovi prodaju ručno rađene proizvode poput poznatih čeških tanjura, čaša, ali i nakita, lipke, svijeća, ukrasa za bor te drvenih igračaka. U Pragu tijekom božićnog sajma možete uživati u koncertima blagdanskih pjesama, ogromnom božićnom drvcu i pravom pravcatom štalom sa životinjama. Ove sezone praški sajam traje od 30.studenog do 23. prosinca. 

Božićni sajam
Božićni sajam - Colmar

Cologne, Njemačka

Ovaj sajam je jedan od najpoznatijih europskih sajmova i s razlogom nosi titulu jednog od najposjećenijih. U svojih nešto manje od mjesec dana privuče preko dva milijuna posjetitelja koji dolaze ovdje kako bi uživali u čak sedam božićnih sajmova koji se prostiru po cijelom gradu, a nalaze se na udaljenosti od samo nekoliko minuta. Najbolji od njih smjestio se ispred prekrasne gotičke katedrale. Ovdje možete uživati u drvenim kućicama u kojima se prodaju tradicionalni proizvodi, klizalištu, sajmu hrane, ali i malim uskih kućicama koje daju poseban štih ovom sajmu. Ove sezone traje od 25. studenog do 23. prosinca. 

Božićni sajam
Božićni sajam - Tivoli

Tivoli vrtovi, Copenhagen, Danska

Tivoli vrtovi su poput bajke tijekom cijele godine tako da u blagdansko vrijeme možete očekivati samo malu nadogradnju cijele te bajkovite priče. Tisuće i tisuće lampica svih boja rasprostranjene su po cijele parku, a miris kuhanog vina i palačinki s jabukama ispunjava zrak. Očekujte nordijsku temu ispunjenu skandinavskom tradicijom, danskim jelima i pravim pravcatim sobovima koji ovom sajmu daju pravi božićni ugođaj. U ovoj božićnoj priči ove godine možete uživati do 31. prosinca. 

Božićni sajam
Božićni sajam - Bruges

Bruges, Belgija

Ovaj romantičan gradić definitivno zaslužuje mjesto na ovoj listi jer upravo je prosinac mjesec kada ovaj belgijski grad postaje još više čaroban nego je to tijekom godine. Osvijetljen cijeli grad, božićni sajam koji sesmjestio oko velikog klizališta, ali ni to nije sve jer je glavna akcija na glavnom trgu gdje se smjestilo 30 drvenih kolibica koje prodaju tradicionalne poklone, blagdansku hranu i naravno svjetski poznatu čokoladu.Ukoliko idete u Belgiju, ovaj sajam je otvoren do 2. siječnja.

Božićni sajam
Božićni sajam - Innsbruck

Innsbruck, Austrija

Njegov smještaj ispod snijegom prekrivenih planina definitivno dodaje onaj zimski ugođaj ovom božićnom sajmu koji se zapravo sastoji od čak 6 sajmova. Najbolji i najpoznatiji je onaj u starom gradu. Uživanje u kuhanom vinu dok gledate poznati Zlatni krov, a sve to dok ste okruženi s starom arhitekturom i poviješću. Ukrasi za bor, raznorazne dekoracije, božićni pokloni i za odrasle i za djecu, kazališne predstave i ukupno 70-ak štandova od kojih svaki nudi nešto zanimljivo dovoljan su poticaj da posjetite ovaj sajam koji će biti otvoren do 23. prosinca.

Božićni sajam
Božićni sajam - Budimpešta

Budimpešta, Mađarska

Osim što nam je u susjedstvu, budimpeštanski božićni sajam poznat je po tome što se na njemu možete dobro iscjenkati. Glavni sajam nalazi se na Vörösmarty trgu na kojem ćete pronaći čak 100 drvenih štandova. Na njemu svi posjetitelj mogu uživati u glazbi, domaćim tradicionalnim proizvodima i ukrasima, ali i pojesti tradicionalna mađarska jela poput gulaša i kiselog kupusa. Nama najzanimljivije je gledanje u ogromni adventski kalendar, odnosno Gerbeaud House gdje se prozori svaki dan otvaraju oko pet popodne kako bi otkrili dnevno umjetničko djelo suvremene umjetnosti. U ovom sajmu možete uživati do 1. siječnja. 

Božićni sajam
Božićni sajam - Beč

Beč, Austria

Najpoznatiji europski sajam, nama je i najbliži. Nema tko nije posjetio Advent u Beču, ali ako slučajno još uvijek niste, krenite u planiranje. Sajam koji je na svjetskom glasu sastoji se zapravo od čak 25 sajmova od kojih je najstariji Prosinački sajam koji se održava još od 1294. godine. Preko 200 štandova na kojima se mogu pronaći darovi, hrana, punč, pečeni lješnjaci prostire se preko svih bečkih ulica i zaista je prekrasan, a ove godine traje do 1. siječnja.  

Važno je napomenuti da ni Zagreb ne zaostaje za brojnim ovim sajmovima jer od prošle godine osim glavnog šatora na trgu gdje možete uživati u kobasicama i vinu, postoje šatori i na Jvatriću, na Cvjetnom, na Britancu, kao i moderno i odlično Fuliranje u Tomićevoj kao i predivan sajam na Zrinjevcu. Više o Zagrebački božićnim sajmovima i što nam sve oni pružaju donosimo u narednom tjednu.