10 najčarobnijih dvoraca na svijetu

| Travel |

1. Chateau de Vincennes, Dolina Loire, Francuska – smješten u gradu Vincennes nadomak Pariza sagrađen je između 1340. i 1410. kao lovački dvorac za Louisa VII. Većina orginalnog dvorca uništena je tako da je ono što sad imamo je rekonstrukcija tijekom 14. stoljeća.

Chateau de Vincennes, Dolina Loire, Francuska

 2. Le Mont St. Michele, Francuska – ovaj čaroban poluotok orginalno je zamišljen kao crkva za biskupa iz 709. godine. Tijekom 11., 12. I 13. Stoljeća kapelica se proširila na samostan dok su u 14. Stoljeću za potrebe obrane u stoljetnom ratu sagrađene I zidine. Zadnja namjena bio mu je zatvor tijekom Francuske revolucije, a danas je nakon Pariza najveća turistička atrakcija u Francuskoj.

Le Mont St. Michele, Francuska

3. Rocca Della Guaita, San Marino, Italija – Iako je ovaj prekrasan dvorac podlegao mnogim rekonstrukcijama tokom stoljeća, još uvijek su postojeći dijelovi iz orginalnog 11. Stoljeća. Sastoji se od kule sa satom, zvonika, kapelice Sv. Barbare, te tvrđave koja je nekad služila kao zatvor.

Rocca Della Guaita, San Marino

4. Dvorac Neuschwanstein, Bavarija, Njemačka – sagrađen u čast njemačkom skladatelju Richardu Wagneru od Ludviga II Bavarskog, otvoren je za javnost tek 1886. Više od milijun turista posjeti ga svakodnevno, a zanimljivo je da je poslužio kao maketa za  Disneyev prepoznatljiv dvorac. 

Dvorac Neuschwanstein, Bavarija, Njemačka

5. Petergof, St. Petersburg, Rusija – često nazivan “ruskim Versajem”, Petergof je jedna od glavnih atrakcija St. Petersburga.

Petergof, St. Petersburg, Rusija

6. Dvorac Himeji, Tokio – najveći I najposjećeniji dvorac u Japanu, datira još iz davne 1333. I doba cara  Akamatsu Norimura. Sastoji se od impresivnih 83 zgrada koje su sagrađene u svrhu obrane tijekom feudalnog doba.

Dvorac Himeji, Tokio

7. Palace de Versailles, Pariz, Francuska – Napoznatiji svjetski dvorac većinu vremena služio je kao ljetnikovac zloglasnog Luja IV I simbol apsolutne monarhije u Francuskoj. Ovo impresivno zdanje sastoji se od više od 2000 soba, kolekcije od 6123 slik, te 2102 skulpture. 

Palace de Versailles, Pariz, Francuska

8. Dvorac Bojnice, Slovačka – sagrađen na brdu iznad malog slovačkog grada Bojnice, ova utvrda prvotno je cijela bila izgrađene od drveta da bi u 13. stoljeću bila ponovno sagrađena od kamena. 

Dvorac Bojnice, Slovačka

9. Dvorac Glamis, Angus, Škotska – Izgrađen davne 1376. Glamis od svojih početaka nosi brojne legende: legenda od “čudovištu iz Glamisa” koja uključuje priče o vampirima, te “sivoj dami”,  rezidencijalnom duhu. Trenutno  je dom Earla i kontese Strathmore iz Kinghornea.

Dvorac Glamis, Angus, Škotska

10. Chateau de Chambord, Dolina Loire, Francuska – Sagrađen tijekom 16. Stoljeća, dvorac Chambrod bila je ideja samog kralja Francoisa. Savršena je kombinacija srednjovjekovne I renesansne francuske arhitekture. 

Chateau de Chambord, Dolina Loire, Francuska