10 drevnih dostignuća koje suvremena znanost ne može objasniti

| Travel |

Za postojanje ovih objekata suvremena znanost nema objašnjenja

OOPART je kratica za sintagmu „Out of place artifact" koju je skovao američki prirodoslovac i kriptozoolog, Ivan T. Sanderson, kojom je htio objasniti postojanje povijesnih, arheoloških i paleontoloških objekata koji su pronađeni u neobičnim ili čak naizgled nemogućim kontekstima i lokalitetima i koji samim time izazivaju konvencionalnu povijesnu kronologiju koja ih ne može objasniti. Taj se izraz rijetko koristi u mainstream povijesnim i znanstvenim krugovima. Njegova je upotreba uglavnom ograničena na kriptozoologe, zagovornike teorija o drevnim astronautima i entuzijaste paranormalnih objašnjenja. Iako ovakvih objekata ima jako puno, mi smo odabrali 10 OOPART-a prema World Mysteries blogu.

Tiahuanaco, Bolivia
Tiahuanaco, Bolivia

1.Tiwanaku i Puma Punku

Tiwanaku i Puma Punku je značajno pred-kolumbijsko arheološko nalazište u zapadnoj Boliviji. Pumapunku je zapravo dio velikog kompleksa hramova u sklopu Tiwanakua. Cijeli je kompleks primjer monumentalnosti koja nadmašuje čak i Astečke hramove. Njegovi kameni blokovi teže više od tone, no na njima nisu uklesana nikakva obilježja pa znanstvenici dosad nisu uspjeli objasniti kako su oblikovani. Zna se samo da su kameni blokovi dopremljeni iz kamenoloma udaljenog više od 80 km što je prilično nevjerojatan pothvat jer se radi o transportu tako masivnih blokova u vrijeme kada u Južnoj Americi konj još nije bila pripitomljena životinja. Kada se detaljno proučava struktura kamena, vidi se da je korištena neobična tehnika gradnje gdje su kameni najprije urezani, a potom složeni zajedno tako da su isprepleteni u tri dimenzije. Rezultat je tako kvalitetna gradnja da može izdržati jake potrese. 

Nazca linije u Peruu
Nazca linije u Peruu

2.Nazca Lines 

Još jedan misteriozni lokalitet koji se nalazi u Južnoj Americi, točnije u pustinji Perua. Radi se o masivnomgeoglifu nazvanog Nazca Lines. Linije su prošarane geometrijskim uzorcima, ali i crtežima životinja i ljudi. Najveća zanimljivost ovih drevnih iscrtanih linija je to što se one mogu razabrati samo iz zraka pa se postavlja pitanje kako je moguće da su ovako precizne linije nastale mnogo ranije nego što je čovjek izumio letenje avionom. Ne zna se niti tko ih je izgradio niti za koju svrhu i stoga su plodno tlo za razvijanje različitih nevjerojatnih priča poput one da su te linije zapravo tragovi izvanzemaljskih slijetanja ili pak relikvije drevnih ljudi toliko naprednih da su bili sposobni za letenje. 
 
Zidine Sacsayhuamana
Zidine Sacsayhuamana

3. Sacsayhuaman

Radi se o ograđenom kamenom kompleksu nedaleko od drevnog grada Cuzca na visini od 3,701 metara. Nalazište spada pod grad Cuzco koji se od 1983. nalazi na Unescovoj listi zaštićene svjetske baštine. To su zapravo, tri paralelna zida građena u različitim razinama. Cik-cak raspored kamenih gromada je napravljen da su oni najveći ujedno i na najnižim razinama. Ne postoje niti jedne druge zidine kao što su ove. Drugačije su od Stonehengea, od piramida u Egiptu i onih Mayanskih, kao i od bilo kojih drugih drevnih monolitnih kamenih djela. Znanstvenici nisu sigurni kako su se ta golema kamenja prevozila i kako su obrađena da pristaju tako savršeno da se niti travka ne bi mogla provući između njih. Između zidova nema ni žbuke, stoga je njihovo postajenje pravi misterij. 

Stonehenge u Engleskoj jedan je od najpoznatijih megalitskih spomenika na svijetu
Stonehenge u Engleskoj jedan je od najpoznatijih megalitskih spomenika na svijetu

4. Stonehenge 

Jedan od najpoznatijih megalitskih spomenika na svijetu je zasigurno Stonehenge u Salisburyju u Engleskoj. Radi se o 30 uspravnih kamena (svaki je viši od 10 metara koji teže zajedno 26 tona) poredanih u krugu s 30 greda koje ih nadsvođuju. Unutar poredanih kamena se nalazi i unutarnji krug sastavljen od sličnih kamena i načina gradnje. Stonehenge je usklađen sa solsticijom i ekvinocijom pa tako kad je sunce visoko iznad horizonta, čini se da njegova svjetlost savršeno ispunjava praznine u megalitima. To nesumnjivo nije slučajnost, iako se prava svrha još uvijek ne zna i brojne teorije o Stonehengeu su dosad već opovrgnute. 

Na stotine kamenih kugli pronađene su u Kostariki
Na stotine kamenih kugli pronađene su u Kostariki
5.Kamene sfere u Kostariki 

Jedno od najčudnijih misterija u arheologiji je otkriveno u delti rijeke Dicquis, u Kostariki. Od 1930. godine pronađeno je na stotine kamenih kugli različitih veličina koje teže zajedno 16 tona i čija je svrha nepoznata. 

Tajanstvene ruševine Baalbecka
Tajanstvene ruševine Baalbecka

6.Tajanstvene ruševine Baalbek 

Ovo je jedno od najmoćnijih mjesta antičkog svijeta. Tisućama godina je ovo mjesto ostajalo obavijeno tajnama. Nalazi se u Libanonu, najpoznatiji dio ovih ruševina je Jupiterov hram koji se nalazi izdvojen na postolju od 13 metara s monumentalnim stubištem ispod njega. Jedan od najupečatljivijih inženjerskih dostignuća je Podium koji je sagrađen s nekim od najvećih kamenih blokova ikada isklesanim. Na zapadnoj strani Podija je "Trilithon", slavna skupina od tri ogromna kamena od kojih svaki teži 800 tona. 

Velika ili Keopsova piramida u Gizi
Velika ili Keopsova piramida u Gizi

7. Velika piramida u Gizi 

Velika piramida u Gizi koja je možda poznatija pod nazivom Keopsova piramida, je najstarija i najveća piramida od tri piramide koje se nalaze u Gizi, tj. današnjem Kairu, u Egiptu. Zanimljivost je da je ova piramida jedina od 7 antičkih čuda koje je ostalo netaknuto. Smatra se da je piramida sagrađena kao grobnica za kralja Khufua, ili Keopsa kako glasi njegovo ime na grčkom jeziku.  Izgrađena je u razdoblju od 20 godina i završena je oko 2560 godina prije Krista.

Torinsko platno kojim je navodno bilo omotano mrtvo Kristovo tijelo
Torinsko platno kojim je navodno bilo omotano mrtvo Kristovo tijelo

8. Torinsko platno

Torinsko platno je navodno Kristova tkanina u kojoj je on pokopan. Smatra se religioznim reliktom još od srednjeg vijeka i za vjernike je dokaz Kristovog uskrsnuća. Iako nikada nije dokazano da je ta tkanina zaista pripadala Isusu iz Nazareta, slika ranjenog muškog tijela koja se na njoj nalazi predstavlja za vjernike neprocjenjivu vrijednost. 

Poznata
Poznata "Starchild" lubanja ido danas je ostala misterij

9. Lubanja „Zvjezdanog“djeteta 

Tridesetih godina 20. stoljeća u malom, ruralnom selu u Mexicu u stražnjem dijelu rudnika pronađena su dva misteriozna ostatka: jedan kompletan ljudski kostur i drugi, manji i nepotpuni. 1999. godine, krajem veljače, prikazana je u javnosti tada još bezimena lubanja veoma deformiranog oblika i upravo taj oblik predstavlja neobjašnjivu misteriju. Naime, DNA ove lubanje nema nikakve sličnosti s ničim na Zemlji pa se često može čuti da se radi o izvanzemaljskoj lubanji. 

Prvi antički mehanički kalkulator
Prvi antički mehanički kalkulator

10. Antikythera Mehanizam

Uređaj napravljen od bronce i obložen drvom pronašli su ronioci pokraj mediteranskog otoka Antikythere. Mogli bismo reći da se radi o antičkom mehaničkom kalkulatoru, no njegova preciznost je nevjerojatna za daleko helensko doba i ne zna se kako su ga uspjeli napraviti.