Top 10 namirnica koje podižu razinu energije u tijelu

| Lifestyle |

Goji bobice i Chia sjemenke
Goji bobice i Chia sjemenke

Sigurno ste već čuli izreku: "Ono smo što jedemo." Hrana koju unosimo u organizam je izvor energije koji naše tijelo koristi, a različite kategorije hrane igraju ključne uloge u našem opstanku. Sve namirnice imaju kalorije koje tijelo pretvara u energiju i tako ju čuva u organizmu te koristi kada je potrebno.

Ugljikohidrati su naš glavni izvor makro-nutrijenata iz kojih tijelo crpi energiju, ali također i iz masti i proteina. Onih dana kada se osjećate malo tromo, usporeno i bez energije ili se jednostavno niste dovoljno naspavali - pametno bi bilo posegnuti za namirnicama kojima momentalno podižete razinu energije u tijelu. Vjerujte nam, dan će vam odmah biti ljepši i lakši!

1. JAJA

Jaja su najčišći oblik proteina pa će vam itekako pomoći u izgradnji mišića, što znači da ćete bolje vježbati i ubrzati metabolizam. Bogata su vitaminom B i D i ne vidimo razlog zašto ne bi bila dio vaše prehrane. Vitamin B pretvara hranu u energiju i zato se obično kaže da su jaja najbolji odabir za doručak! 

2. SOJA

Soja je još jedna namirnica bogata vitaminom B, koji je ključan u razbijanju ugljikohidrata u glukozu koja služi kao gorivo organizmu. Također, pomažu u prijenosu kisika kroz tijelo što je još jedan način kako se boriti protiv kroničnog umora. Kada nam fali kisika, osjećamo se umorno!

3. CJELOVITE ŽITARICE

Cjelovite žitarice imaju visok udio vlakna i polako otpuštaju glukozu u krvožilni sustav te se zbog toga osjećamo energičnije. Odaberite kompleksne ugljikohidrate koji neće poremetiti razinu šećera u krvi i pojačati proizvodnju inzulina. 

4. ORAŠASTI PLODOVI 

Orašasti plodovi omogućuju tijelu dobar balans između zdravih masnoća, proteina i vlakna. Mogu suzbiti glad, zbog visokog postotka proteina koji sadrže te smanjiti osjećaj umora nakon treninga ili (pre)dugog dana na poslu. 

orašasti plodovi
Orašasti plodovi

5. KVINOJA

Kvinoja je žitarica koja sadrži najviše proteina u svojoj kategoriji hrane. Ovaj bogati izvor nutrijenata pomaže tijelu izgraditi energetsku ravnotežu i to najviše zahvaljujući mineralima i ugljikohidratima. Kvinoja također ima pozitivne učinke na kardiovaskularni sustav i probavni trakt! 

Proljetna povrtna salata s kvinojom
Proljetna povrtna salata s kvinojom

6. BUĆINE SJEMENKE

Bućine sjemenke nude slične nutrijente kao i kvinoja - i vjerujte nam, jako mala količina vam je potrebna kako biste osjetili nalet energije. Jako puno sportaša blenda bućine sjemenke u svoje shakeove kako bi ubrzali proces oporavka i zadržali svu moguću energiju u tijelu.

7. GOJI BOBICE

Goji bobice najmanje su poznata namirnica na ovoj listi. Već tisuću godina redovno se konzumiraju u Kini zbog mnogobrojnih beneficija. Podižu razinu energije u tijelu zbog činjenice da pojačavaju protok krvi, stimuliraju aktivnosti mozga, tjelesnih stanica i mišićnog tkiva.  

8. ČOKOLADNO MLIJEKO

Čokoladno mlijeko mnogo ljudi smatra junk-foodom - ali u ovom kontekstu, mogli bi biti u krivu. 80% čokoladnog mlijeka napravljeno je od vode i sadrži kalij, natrij i elektrolite. Elektroliti su minerali koji reguliraju razinu vode u tijelu i pravilno funkcioniranje mišića. Elektrolite gubimo znojenjem, a čokoladno mlijeko moglo bi biti dobar način kako ih vratiti i povećati energiju u tijelu.

9 zdravih namirnica kojim ćete utažiti glad iz dosade
Čokoladno bademovo mlijeko

9. GUARANA

Guarana je ekstrakt iz sjemenki brazilskog grma koji se ponaša kao stimulant i nalazi se u jako puno energetskih pića i suplemenata. Najčišći oblik su bobice guarane, koje sadrže gotovo duplo više kofeina od kave. 

10. BANANE

Banane sadrže svega 100 kalorija, ali imaju brojne nutritivne vrijednosti. Opskrbljuju nas visokim udjelom vlakana, magnezija i kalija. Magnezij i kalij odgovorni su za pravilno funkcioniranje mozga te nam pomažu da ostanemo fokusirani. Banane također pospješuju probavu.

Banane
Banane