Top 10 načina za korištenje octa u kućanstvu

| Lifestyle |

Top 10 načina za korištenje octa u kućanstvu
Znate li sve prednosti octa?

Možda vam na prvu zvuči čudno, ali ocat se može koristiti na puno više načina od samog rađenja salate.

Ocat se sastoji (između ostaloga) od octene kiseline koja je izvrsna za čišćenje. Također, jeftin je, nije toksičan i znanstveno je dokazano da posjeduje antibakterijska svojstva. Ponekad se može čistiti i instantno s octom, a ponekad je učinkovitiji u mješavini sastojaka.

U nastavku pročitajte recepte za mješavine s octom koje su idealne za čišćenje. Jednom kad ostanete bez sredstava za čišćenje ih svakako probajte.

1) Drveni pod - Pomiješajte 1/2 šalice alkoholnog ili jabučnog octa s nešto manje od 4 litre vode i operite s tim podove. Pritom pazite da ih previše ne namočite jer će se od previše vode s vremenom i iskriviti. Ovu mješavinu nemojte koristiti uz premaz od voska jer će ga mješavina nagristi.

2) Za kupaonske i kuhinjske površine - Za početak, izbjegavajte mramor ili bilo kakav drugi kamen jer ga ova mješavina može nagristi. Pomiješajte 1/2 šalice destiliranog octa sa šalicom vode. Možda se čini puno no miris će ubrzo nestati, a za ugodan miris možete kapnuti nekoliko kapi eteričnog ulja po volji.

Top 10 načina za korištenje octa u kućanstvu
Octom možete očistiti i stare drvene podove

3) Odmašćivač za kuhinju - Za jako masne komade poput pećnice nakon teškog pečenja koristite samo nerazrijeđeni ocat. Njega nanesite ravno na spužvicu ili na četku, a možete ga pojačati s malo soka od limuna.

4) Keramika i staklo - Ako vam se šalice ne mogu riješiti tragova čaja ili kave, a staklene čaše vam se počinju mutiti, namočite krpicu nerazrijeđenim octom i prebrišite ih, a zatim isperite vodom.

5) Stroj za pranje posuđa - Strojevi za pranje posuđa imaju opciju za ispiranje perilice što ih dodatno čisti. Unutar te posudice bi trebali staviti nerazrijeđenog octa da se perilica dobro dodatno očisti, no izbjegavajte to raditi kada je srebrnina u perilici jer je može zamagliti.

6) Kamenac po tušu i metalnim dijelovima - Koristite nerazrijeđeni ocat i ribajte četkom i krpom, pa isperite vodom.

7) Odvod - Zaboravite sve kupovne preparate i uzmite ocat i sodu bikarbonu! Ulijte šalicu sode bikarbone te šalicu vrućeg (prokuhanog) octa i ostavite na pola sata, a onda isperite s topom vodom.

Top 10 načina za korištenje octa u kućanstvu
Ovo je izvrsna mješavina za pranje prozora!

8) Prozori - Pomiješajte 1/2 soka jednog limuna, 1/2 šalice alkoholnog ili jabučnog octa, 1 žlicu kukuruznog škroba i 1/2 šalice vode. Stakla perite nagužvanim starim novinama i ovom mješavinom i nećete ostati ravnodušni.

9) Neugodni mirisi - Ostavite li zdjelu octa u prostoriji ispunjenoj neugodnim mirisom, za sat vremena će miris sasvim nestati.

10) Protiv mrava - Vjerovali ili ne, octom možete sasvim riješiti problem s mravima. Razrijedite ocat i svaki trag mrava špricajte s octom (ne direktno na životinje već mjesta gdje obitavaju i na putove kojima hodaju), kroz nekoliko dana špricanja oni će svoj trag izgubiti i sasvim nestati iz vaše kuće.

Za kraj, ako se bojite "smrada" octa, moramo vam reći da smrad brzo nestaje, a i krajnje, zdraviji je za vas od svih mirisa kemijskih sredstava. Isprobajte prirodnu varijantu.

Top 10 načina za korištenje octa u kućanstvu
Ocat je idealan za čišćenje