Znate li da Facebok prati sve što ikada napišete?

| Tech |

Facebook bilježi sve što korisnici napišu na njihovoj stranici pa čak i ono što ne objave, već obrišu, pokazalo je novo istraživanje koja je pratilo navike gotovo četiri milijuna osoba. Adam Kramer, stručnjak kojeg je zaposlila ova društvena mreža, proučavao je profile 3,9 milijuna osoba u svrhu istraživanja "Samocenzura na Facebooku". Pratio je aktivnosti svakog profila kroz njegovu HTML formu, koju čini HTML kod koji se mijenja svaki put kada korisnik nešto napiše na Facebookovom chatu, statusu ili drugim prostorima za komunikaciju s drugim korisnicima.

Iako Facebook tvrdi kako ne prati koje su riječi napisane u kojem dijelu, otkriveno je da kompanija može odrediti kada su znaci napisani, koliko riječi je napisano te kada su objavljeni ili obrisani. Otkriveno je i kako su muškarci skloniji samocenzuri nego žene te da će korisnici s homogenom grupom prijatelja prije cenzurirati sami sebe, najvjerovatnije kako bi najbolje frazirali komentar koji će biti prihvatljiviji ostatku grupe. Istraživanje je otkrilo kako je 71 posto korisnika cenzuriralo same sebe barem jednom u periodu od 17 dana. Stručnjaci tvrde da bi i preostalih 29 posto korisnika učinilo isto da je studija potrajala duže. Najrasprostranjeniji vid cenzure bili su komentari. “Čak 33 posto svih potencijalnih postova su cenzurirani te 13 posto svih komentara”, zaključio je Kramer.

Stručnjaci tvrde da korisnici koji ništa ne objavljuju dovode do toga da Facebook gubi na vrijednosti zbog nedostatka stvaranja sadržaja. Podaci se prikupljaju kako bi ova društvena mreže stvorila nove načine da potakne korisnike da dijele više sadržaja.