Zašto vam se telefon sporo puni?

| Tech |Pixabay

Sasvim je normalno da se baterije na današnjim telefonima prazne mnogo brže nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Baterija danas mora napajati jake procesore, velike ekrane, ali i brojne aplikacije koje nikada ne staju sa radom.

No, ako ste primijetili da se ona sporo puni, onda je to potpuno nova vrsta problema, a neka od ovih stvari bi mogla biti krivac za to:

Imate slab izvor energije
Ako koristite PC kako biste punite vaš telefon, onda će se on puniti veoma sporo. Isti je slučaj i sa bežičnim punjenjem. Standardna utičnica je najbolji izbor ako želite napuniti bateriju kako treba.

Baterija je problem
Nije previše čudno čuti da proizvođači povlače svoje telefone zbog loše baterije. Naravno, možda se baterija slabije puni i zato što je stara. Ako sumnjate da je baterija problem, najbolje je da odnesete mobitel u ovlašteni servis i zamijenite je.

Imate loš adapter
Nisu svi adapteri isti, a proizvođači savjetuju da uvijek koristite onaj koji je došao uz vaš telefon. U slučaju da ste adapter posudili od nekoga, to također može biti razlog za sporo punjenje.

Vi ste krivi
Ako dok punite telefon, ne možete a da ga ne koristite, igrate igrice ili jednostavno surfate internetom, onda ste vi problem.Razne aplikacije, posebice igre, mogu trošiti bateriju istom brzinom kojom se ona puni. Ako hitno trebate napuniti telefon, onda je najbolje ne koristiti ga dok je na punjaču.