YouTube počinje naplaćivati gledanje videa

| Tech |

Da bi mogli gledati sadržaj nekih specijaliziranih kanala, korisnici popularnog Googleovog video servisa od ovog tjedna će morati plaćati pretplatu. Kako javlja Financial Times, mjesečna pretplata za neki od kanala iznositi će 1,99 dolara, a oko 50 kanala će se naplaćivati. Pretplatnici će na odabranim kanalima imati pristup ekskluzivnim snimcima, TV emisijama i filmovima. Plaćanje pretplate moglo bi i ukloniti reklame s besplatnih snimaka.

YouTube je preuredio stranicu i uveo kanale u prosincu 2011., a u listopadu prošle godine uveli su 60 partnerskih kanala poput BBC Worldwide On Earth, ITN, Jamie Oliver Food Channel Mixmag TV, Channel 4, Film 4, Howcast i The Onion. Još uvijek nije poznato koji će se od ovih kanala naplaćivati, a zarađenim novcem će se financirati novi TV i filmski programi koji će se prikazivati isključivo online. Novi kanali pomogli su YouTubeu da svoju publiku proširi na milijardu korisnika koji mjesečno pogledaju približno šest milijardi sati snimaka.

YouTube još nije službeno potvrdio svoje planove o pretplati, ali glasnogovornik Googlea navodi: "Nastojimo stvoriti platformu za pretplatnike kako bismo mogli stvoriti još bolji sadržaj za naše korisnike". Glasine o pretplati počele su još u siječnju ove godine, kada se uprava YouTubea sastala s grupom producenata.