Uspješniji su oni koji ignoriraju poslovni dress code

| Tech |

Sve do sada, "odijelo čini čovjeka" bila je izreka koja je bila nepisano pravilo za važne poslovne sastanke. Međutim, novo istraživanje sugerira da bi trebalo učiniti upravo suprotno ako želite biti uspješni - obucite se onako kako vi želite. Vlastiti krojački izazovi i dodaci na vama koji ističu vašu osobnost mogu učiniti to da se osjećate samopouzdano i kompetentno dok ste na poslu.

Pojavu nazvana "efektom crvenih tenisica", otkrila su tri harvardska istraživača koja su provela niz od pet studija kako bi došli do tog zaključka. Zaintrigirani "casual" načinom odijevanja moćnih lidera kao što su Mark Zuckerberg i Bill Gates koji često nose traperice i trenerke na formalne razgovore, trio je nastojao otkriti vezu između (poslovnog) dress code i sposobnosti. Kako se ispostavilo, izdvajanje iz mase suptilnim, namjernim krojačkim izborom podrazumijeva pozitivan osjećaj "statusa, povjerenja i moći." Međutim, postoji jedno pravilo: vaš izbor odjeće mora izgledati namjeran, a ne kao rezultat nepažnje ili nedostatka društvene svijesti (kao na primjer nositi hlačice za teretanu na sastanak s klijentom).

"Dok nenamjerne povrede normativnih kodova i etiketa zaista može dovesti do negativnih zaključaka i atribucija, kada se devijantno ponašanje (u oblačenju) čini namjerno, to može dovesti do stvaranja višeg statusa i više razine stručnosti u očima promatrača", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Consumer Research. "Može biti riječ o šarenoj kravati ili šarenim čarapama pa čak i različitim cipelama. No mora biti vrlo jasno i namjerno."