Uskoro tipkamo s novog Amazon mobitela

| Tech |

Amazon je napokon predstavio Fire Phone, njihov mobilni telefon o kojemu se zadnjih mjeseci podosta šuškalo. Mobitel je predstavljen na skupu u Seattleu 18. lipnja. Očekivanja su bila velika i iako je većina tehničkih podataka bila više-manje jasna, mobitel je ipak donekle impresivan, najviše zbog par novih softwareskih rješenja, među kojima se ističu MayDay, Firefly i Dynamic Perspective 3D.

Kao što se i nagađalo, Fire Phone ima 4.7 inčni zaslon HD rezolucije. Šef Amazona Jeff Bezos naglasio je kako je unatoč većem ekranu njihov smartphone optimiziran za ne previše nezgrapnu uporabu s jednom rukom. Zaslon je napravljen od Gorilla Glass 3 materijala i ima gumeni okvir na rubovima.

Amazon je svemu navedenome dodao i Dolby stereo zvučnike kako bi tijekom gledanja videa i slušanja muzike korisnicima omogućio surround zvuk.

Tehničke specifikacije:

 • Zaslon: 4,7-inčni, 1280 x 720 piksela, LCD
 • Procesor: 2.2GHz Qualcomm Snapdragon 800 quad-core procesor
 • Grafika: Adreno 330 GPU
 • RAM: 2GB RAM
 • Memorija: 32 ili 64GB prostora za pohranu
 • Cloud skladištenje: 5GB dodatnog slobodnog prostora putem Amazon Cloud Drivea
 • NFC: Da
 • Bluetooth: Bluetooth 3.0
 • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11ac
 • Prijenos podataka: 4G LTE
 • Baterija: 2400 mAh baterija (do 11 sati reprodukcije videa i 22 sata vremena za razgovor)

Second Screen ponešto je sličan Appleovom AirPlay-u i Googleovom Chromecast-u, jer vam omogućuje gledanje videa i na telefonu i na Amazon Fire TV-u, a opcija radi čak i s odabranim Samsung televizorima. S omogućenom opcijom Second Screen, na mobitelu možete istovremeno saznati više informacija o sadržaju koji gledate povlačenjem informacija s IMDB-a.

Uređaj također ima 13-megapikselnu kameru na stražnjoj strani s f/2.0 objektivom, koji ima optičku stabilizaciju slike. Amazon kaže da zatvarač kamere ostaje otvoren duže kako bi se osiguralo da čak i pri slabom osvjetljenju slika izgleda zapanjujuće, što je dobro za statične slike, ali nismo sigurni koliko bi to dobrog donijelo pri okidanju akcijske slike.

Amazon je izjavio da će njegova Mayday značajka biti uključena i u Fire Phone. Mayday je Amazonov novi oblik komunikacije korisnika sa službom za korisnike, koji omogućuje isti mada nazovu Amazon tehničku podršku 24/7, 365 dana u godini, u slučaju bilo kakvog problema. Kad otvorite aplikaciju, ista vas odmah povezuje s tehničkom podrškom i na zaslonu se pojavljuje tehničar koji vam može tikati po ekranu, a sve u svrhu brzog rješenja problema.

Firefly je još jedna odlična nova značajka koja vam pomaže da proizvode i predmete koje susrećemo u stvarnom svijetu pronađete on-line. Ovaj alat koristi kameru kako bi prepoznao knjige, DVD-e, telefonske brojeve, QR kodove, CD-ove, igrice i sve druge vrste medija i predmeta. Nakon što Firefly shvati što tražite, aplikacija umjesto vas traži isti taj proizvod na Amazonu, kojega odmah, naravno, možete i kupiti.

Ako ne tražite proizvode, već informacije o slici, turističkom mjestu, ili nešto drugo, Firefly će vas spojiti s Wikipedijom.Aplikacija, kažu, može prepoznati više od 100 milijuna artikala, uključujući 240000 filmova i TV emisija, 160 TV kanala uživo i 70 milijuna različitih proizvoda.

Prije lansiranja Fire Phona, šuškalo se o potpuno novim 3D efektima koje će revolucionirati korištenje Amazon smartphonea. Amazon je svoje 3D efekte nazvao Dynamic Perspective. S jednostavnim naginjanjem telefona, možete mijenjati točku gledišta svake slike, karte, ili bilo koje druge aplikacije s omogućenim 3D prikazom.

Amazon je također kreirao novu aplikaciju Shopping, koja vam omogućuje da predmet koji kupujete pregledate iz svih kutova. A ako pretražujete Web, mobitel lagano nagnete prema dolje i aplikacija vam spusti stranicu. Ova opcija također radi i sa sustavom pa tako naginjanjem telefona lijevo ili desno otvarate potrebne izbornike.

Kao što se očekivalo, Amazon je objavio da će se Fire Phone moći kupiti jedino kod AT&T. Puna cijena telefona je $650, za 32GB verziju, ili $750 za verziju sa 64GB. Kupci će također dobiti 12 mjeseci besplatne pretplate na Amazon Prime servis.Narudžbe su već krenule a isporuka prvih Fire Phone-ova krenula je jučer!