Trebate li provjeriti svoje postavke na Whatsappu?

| Tech |

Pixabay

Ako ste nekad davno skidajući aplikaciju WhatsApp na svoj mobilni, stisnuli “da” petnaest puta samo da je brže pokrenete, možda biste mogli razmisliti o mijenjaju nekih postavki.

Novi razlog za to zove se “Media File Jacking”, odnosno, mogućnost hakera da vam promijene ili potpuno unište medijske zapise koje razmjenjujete s drugim korisnicima.

Kompanija Symantec na svom je blogu, naime, objavila detaljan opis novog hakerskog izuma. Njegova ste potencijalna žrtva ako ste u opcijama WhatsAppa odabrali da se fotografije koje razmjenjujete, osim u vaš telefon, snimaju i u tzv. vanjsku pohranu.

U milisekundama prebacivanja fotografije, hakeri je mogu presresti i njom manipulirati – nešto joj dodati ili oduzeti, zamijeniti je drugom fotografijom ili je izbrisati. To isto događa se i u ikonici fotografije, čime hakerska izmjena postaje još uvjerljivija.

Da biste se zaštitili od ovakve mogućnosti, potrebno je, poručuju, isključiti automatsko pohranjivanje svih medijskih datoteka na vanjsku memoriju. Tako vam se neće, na primjer, dogoditi da neko vaše lice na fotografijama zamijeni onim Nicolasa Cagea, čime su u videu koji objašnjava virus ilustrirali ovaj problem.

Virus korisnicima može nanijeti i ozbiljnu poslovnu štetu, može mijenjati i glasovne poruke, a osim u WhatsAppu, pojavljuje se i u aplikaciji Telegram.