Tko su najmoćnije žene na svijetu?

| Tech |

Top 100 najmo�nijih žena na svijetu
Top 100 najmoćnijih žena na svijetu

Forbes je jučer po deveti puta objavio svoju tradicionalnu godišnju listu 100 najmoćnijih žena na svijetu. Na čelu liste nalazi se zasluženo žena koja vlada Europom, Angela Merkel, a slijedi je prva žena političke scene u SAD-u Hilary Clinton. Listu čine brojne političarke, humanitarke, šefice kompanija i nekoliko poznatih osoba koje posjeduju političku, ekonomsku i društvenu moć. Možemo to nazvati godišnjim pregledom žena koje su na neki način utjecale na svijet.

Visoko četvrto mjesto zauzela je supruga Bila Gatesa i velika humanitarka Melinda Gates, dok se prva dama SAD-a nalazi na sedmom mjestu. Zanimljivo je da je po prvi puta ove godine Forbes uz postojeće kategorije, politika, mediji, celebrity, business, humanitarstvo i milijarderstvo uveo i tehnologiju. Upravo je puno žena na ovoj listi na vodećim mjestima u svjetskim tehnološkim kompanijama, a operativna šefica Facebooka prva je od njih te je ušla u Top 10 na desetom mjestu i time dokazala moć ove društvene mreže.

Prva od nekoliko žena iz showbusinessa je Oprah Winfrey koja se nalazi na 11. mjestu. 14. mjesto osvojila je Lady Gaga koja je ujedno i najmlađa žena na listi. Kraljica Elizabetha je na 26. mjestu. Beyonce je na 32. mjestu, a odmah iza nje, na 33. nalazi se najmoćnija dizajnerica i trenutno najmoćnija žena modne scene, prema Forbesu, Diane von Furstenberg. Za razliku od 2010. godine kada su se na listi nalazile Tory Burch, Vera Wang i Donna Karan kojih ove godine nema u Top 100, ove godine se uz Diane na listi nalazi još samo jedna dizajnerica, a to je Miuccia Prada koja je na 67. mjestu, dok je velika Anne Wintour pala je na 51. mjesto.

Iako je ova odluka Forbesa digla veliku prašinu jer ipak se zna tko je najmoćnija žena na modnoj sceni, bitno je napomenuti da metodologija rangiranja računa uspjehe za referentnu godinu, suradnje, ali i prihode. S obzirom na to da je Diane predsjednica CFDA, udruženja dizajnera najveće svjetske sile, uspješna dizajnerica, ali i žena medijskog mogula Barry Dillera koji je 804. na Forbesovoj listi milijardera i da je u ovoj godini surađivala s Roxyjem i Evianom te zaradila preko 200 milijuna dolara smatrali su da je to dovoljno da nadjača Wintour. No Wintour je osmislila svjetsku inicijativu Fashion's Nights Out koja se po četvrti put održava diljem svijeta i zahvaljujući njoj slavi modnu industriju, skuplja novac za Obamu, ima veliku čitanost i upravo je izbacila najveće ikad izdanje poznate modne Biblije. Drago nam je što mi nismo morali donijeti tu odluku već je to Forbes učinio za nas, a sad je na vama da se s njima složite ili ne.

Inače, od ostalih poznatih Jennifer Lopes je na 38. mjestu, Shakira na 40. mjestu, Ellen de Generes na 47., tu je i poznata novinarka Christiane Amanpour na 53. mjestu, Angelina Jolie ns 66., Sofia Vergara 75., J.K.Rowling 78. i Gisele Bundchen na 83. Ostatak liste čine uspješne poznate žene i šefice velikih kompanija koje su se uspjele probiti između mora muškaraca.

Osim ovih nekoliko mlađih poznatih dama, žene na listi imaju preko 40 godina pa ako vam je cilj u životu dospjeti na ovu listu, imate još vremena.

Cijelu listu možete pogledati ovdje.