Tko su najbogatiji Britanci?

| Tech |

Ališer Usmanov
Ališer Usmanov

Na prvoj listi najbogatijih Britanaca, koju je Sunday Times objavio 1989. godine, najbogatija osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je kraljica Elizabeta. Ruski biznismeni Ališer Usmanov i Len Blavatnik, kao i braća Indijci Sri i Gopi Hinduja zauzimaju prva tri mjesta na listi najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji, koju 25. put objavljuje tjednik Sunday Times. 

Sri i Gopi Hinduja
Sri i Gopi Hinduja

Bogatsvo prvoplasiranog Usmanova, koji je vlasnik tvrtke za obradu željezne rude  Metaloinvesta, brojnih rudnika i 30 posto udjela u nogometnom klubu Arsenal, procjenjuje se na 13,3 milijardi funti (15,5 milijardi eura). Na drugom mjestu je Len Blavatnik, također Rus, vlasnik kompanije Warner Music sa bogatstvom od 11 milijardi funti, a iza njega, treće mjesto dijele Indijanci Sri i Gopi Hinduja, obiteljski vlasnici globalnog konglomerata Hinduja grupe, koja je osnovana u Indiji, a  sjedište joj je u Londonu.

Roman Abramovič
Roman Abramovič

Četvrti je kralj čelika Lakshmi Mittal, Indijac s prebivalištem u Engleskoj, vlasnik ArcelorMittala, najvećeg svjetskog proizvođača čelika. Vlasnik nogometnog kluba Chelsea, Roman Abramovič nalazi se na petom mjestu s bogatstvom od  9,3 milijardi funti. Tek na osmom mjestu na listi najbogatijih Britanaca nalazi se pravi Englez po rođenju, Gerald Cavendish Grosvenor, šesti vojvoda od Westminstera, vlasnik poslovnog carstva Grosvenor group.

Richard Branson, osnivač kompanije Virgin, nalazi se na 19. mjestu s 3,5 milijarde funti.