Šumoposjednici i poduzetnici o mogućnosti rasta šumarskog sektora

| Tech |

Deveta kampanja projekta „Promocija poduzetništva u šumarskom i drvnom sektoru“ okupila je 25 sudionika među kojima su bili zastupljeni šumoposjednici i poduzetnici u drvnom sektoru, u Varaždinu, 27. travnja 2016. godine. U prostorijama Galerija kavane imali su priliku slušati predavanja na temu „Obzor 2020 za mala i srednja poduzeća“ (održala mr. sc. Mira Mileusnić Škrtić), „Mogućnosti rasta i razvoja poduzetništva u šumarskom i drvnom sektoru“ (održala Iva Ištok, mag. Ing. tech. lign.), te „Važnost cjeloživotnog učenja“ (održala Silvija Zec, dipl. ing.)

„Zanima nas kako doći do financijskih sredstava koje bismo iskoristili u šumarskom i drvnom sektoru, a pogotovo nas zanimaju nove mogućnosti povlačenja financijskih sredstava iz EU fondova!“, istaknuli su prisutni, koji su se unatoč kišnom i hladnom vremenu s velikim entuzijazmom odazvali pozivu. Održana je radionica u okviru koje su predstavnici šumarskog i drvnog sektora vrlo aktivno i konstruktivno govorili o postojećim problemima i mogućim projektnim odgovorima na njih. „Prijedlog našeg tima je projekt Škola u prirodi“, istaknula je predstavnica okupljenih šumoposjednika, te detaljno predstavila mogućnost korištenja zapuštenih šumskih područja u svrhu aktivne edukacije u zdravom, prirodnom okruženju. Bila je to jedna u nizu vrlo zanimljivih projektnih ideja.

Razvoj pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju i poticanje poduzetničke kulture u šumarskom i drvnom sektoru jedan je od ciljeva ovog projekta koji je posebno usmjeren na licencirane izvođače radova u šumarstvu, drvoprerađivače, privatne šumo-posjednike, žene poduzetnice, učenike šumarskih i drvodjeljskih škola te nezaposlene šumarske i drvne inženjere. Projekt obuhvaća i natjecanje srednjih škola „Najbolji poslovni plan učenika šumarskih i drvodjeljskih škola“, te se bavi pitanjem položaja žena u šumarskom i drvnom sektoru. Projekt, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 295.220,84 kn, provodi Institut za razvoj i međunarodne odnose u partnerstvu s Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije (HKIŠDT). Projekt je započeo u srpnju 2015. i traje do srpnja 2016.