Što mislite o otisku prsta umjesto šifre?

| Tech |

 Apple je na svom uređaju iPhone 5S predstavio skener otiska prsta te tvrdi da ima visok nivo enkripcije i sigurnost. Također, tvrde da bi njihov sistem Touch ID mogao revolucionizati sigurnost smartphonea i zamijeniti uobičajene šifre. Ipak, stručnjaci za sigurnost upozoravaju kako ova tehnologija nije savršena te da pruža samo malo više sigurnosti od uobičajenog četveroznamenkastog koda.

Senzor Touch ID ugrađen u home dugme iPhonea 5S može se koristiti za otključavanje telefona, kao i za kupovinu, a aplikacija automatski i efikasno uklanja potrebu za šifrom ili PIN-om. "Mnogi korisnici smartphonea ne postavljaju šifre. Touch ID je lakša i zabavnija alternativa. Koristi ključ koji uvijek imate sa sobom. Vaš prst", rekao je Appleov viši potpredsjednik svjetskog marketinga, Phil Schiller. Touch ID radi pomoću senzora koji skenira slojeve kože na prstu. Također, senzor može zamijeniti i šifru za App Store pri kupnji glazbe, aplikacija ili knjiga. Apple navodi da je senzor dizajniran za precizno učitavanje iz svakog ugla te da postaje precizniji što se više koristi.

Schiller je istaknuo kako je tehnologija sigurna budući da su sve informacije o otisku šifrirane i pohranjene direktno u čip uređaja, a ne na Appleov server ili iCloud. Ipak, stručnjaci za sigurnost nisu uvjereni. John Hawes iz Sophos Security napisao je kako su se skeneri otiska prsta u prošlosti pokazali kao nepouzdani i puni sigurnosnih propusta. Otisci nisu tajna, ostavljamo ih posvuda. Netko dovoljno sposoban da dođe do kopije može vrlo lako prevariti senzore", napisao je Hawes i dodao kako, za razliku od šifri, ukradeni otisak prsta ne može biti promijenjen. Što vi mislite o ovoj novoj tehnologiji?