Sony službeno najavio PlayStation 4

| Tech |

Kompanija Sony napokon je službeno najavila novu konzolu PlayStation 4, koja će se u prodaji naći u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. PS 4 ima x86 procesor, poboljšanu grafiku i 8GB RAM-a, i mnogo ju je jednostavnije proizvesti u odnosu na PS3.

DualShock 4 joystick, čija se fotografija pojavila prije samog eventa, dizajnom je sličan prethodnom joysticku, a razlike su touch pad, dugme Share i lampica koja se ponaša kao ona na PlayStation Move kontroleru. Osim toga, tu je i Light Bar dodatak koji prati joystick.

Korisnici će moći igrati digitalne igre, a u pozadini će biti omogućen i streaming igara koje preuzimaju. PS4 ima i Sleep dugme poput onog kod PS Vite, koje će omogućiti igračima da zaustave, a potom nastave igranje kasnije.

Share dugme omogućava korisnicima da objavljuju fotografije i videa te aktiviraju live stream igara i dijele ih sa svojim prijateljima, koji mogu komentarati taj sadržaj i ponuditi svoje sadržaje.

Igrači mogu prepustiti kontrolu osobi koja promatra njihovu igru ukoliko su "zapeli" u nekoj situaciji. Koristeći Gaikal cloud tehnologiju korisnici će moći igrati PS4 igre korištenjem ručne konzole Vita, što je slično korištenju Wii U GamePada.

Za sada su potvrđene igre Killzone Shadow Fall, Infamous: Second Son i DriveClub. Kompanija Square Enix je najavila novu igru Final Fantasy, koja će biti predstavljena na sajmu E3. Kompanija Ubisoft je potvrdila igru Watch Dogs. Capcom je objavio teasere za novu igru Deep Down, a najavljena je i igra The Witness.

U međuvremenu je i kompanija Blizzard najavila igru Diablo 3 za konzole PS3 i PS4, dok je kompanija Bungle otkrila da će verzija igre Destiny namijenjena PS4 sadržavati ekskluzivan sadržaj.