Singapur će 2050. biti najbogatija nacija

| Tech |

Singapur, država budu�nosti
Singapur, država budućnosti

Ne znate gdje bi živjeli u budućnosti? Mi ćemo vam olakšati izbor jer Istok je budućnost. Predviđa se kako će Singapur, Hong Kong, Tajvan i Južna Koreja do 2050. godine biti najbogatija gospodarstava po glavi stanovnika na svijetu. Do tih su rezultata istraživanja došle kompanije Knight Frank i Citi Private Bank. Studija je isto tako pokazala kako će broj multimilijunaša na području Azije nastaviti rasti sve dok ne postane brojniji od količine milijunaša u SAD-u i zapadnoj Europi.

Singapur bi tako do 2050. godine trebao postati najbogatija nacija na svijetu gledajući prema BDP-u po stanovniku. Prema tom istraživanju situacija bi za 38 godina trebala biti ovakva:

1. Singapur BDP po stanovniku: $137.710
2. Hong Kong BDP po stanovniku: $116.639
3. Tajvan BDP po stanovniku: $114.093
4. Južna Koreja BDP po stanovniku: $107.752
5. SAD  BDP po stanovniku $100.802

Iako je ova analiza jako razveselila stanovnike Singapura, dovodi se u pitanje točnost ovih podataka, naime Citibank je u svojoj studiji računao kako je već sada Singapur na prvom mjestu po BDP-u po glavi stanovnika, sa $56.000, no to zapravo i nije točno jer prema Svjetskoj banci to je Katar sa  BDP-om od $92.000 po stanovniku, dok je drugo mjesto zauzeo Luxemburg sa $82.000, a Singapur je tek na trećem mjestu.

Neovisno o ovim razlikama, neosporno je da Singapur raste velikom brzinom, kao i ostale istočne zemlje. Možda je razlog tome otkrilo jedno zanimljivo istraživanje Wealth Reporta koje je provedeno na skupini multimilijunaša. Naime, pitali su ih koje su njima omiljene stvari, što najviše vole. Indijanci su odgovorili auti i gadgeti, latinski Amerikanci su rekli putovanja, Afrikanci safariji, a što je omiljena stvar najbogatijim Singapurcima? Knjige i materijali za čitanje. E pa dragi naši bogati Hrvati, vaš bi odgovor najvjerojatnije bio Louis Vuitton, Chanel i Mercedes pa ako se mislite ikada u budućnosti krenuti približavati najvećima, krenite čitati.