Roboti mogu razviti predrasude

| Tech |

Za razliku od ljudi koji imaju emocije, roboti se obično opisuju kao hladni i ne baš brižni koji baziraju sve svoje postupke i odluke na informacijama i podacima koji su im dostupni.

No, u studiji istraživača na Sveučilištu u Chicagu je otkriveno da roboti zapravo imaju sposobnost razviti predrasude kao i ljudi, izvještava TechCrunch.

Studija je uključivala istraživače koji su postavili simuliranu igricu, gdje roboti mogu odlučiti žele li pokloniti nešto drugim robotima unutar ili van svoje grupe. Ovo je zasnovano na reputaciji svakog robota i strategiji donacije.

Istraživači su otkrili da je tijekom vremena došlo do porasta predrasuda prema robotima koji nisu bili dio unutrašnje grupe. U preko tisuću simulacija, roboti su naučili nove strategije kopiranjem od drugih bilo u okviru svojih grupa ili van njih.

Studija je utvrdila da su strategije koje su roboti prepisivali jedni od drugih dale bolje rezultate u kratkom roku, što ukazuje na to da nije nužno neophodna visoka kognitivna sposobnost za razvoj predrasuda.