Nevjerovatno brzi wireless 5G testiran u New Yorku

| Tech |

Najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona Samsung napravio je pomutnju prošlog tjedna kada je najavio ultrabrzu wireless tehnologiju koja je neslužbeno nazvana "5G". Sistem je impresivan, ali još je u fazi razvoja. Kada 5G stigne, kombinirati će nove wireless protokole s mrežnim dizajnima i sličnim malim transmiterima. Iz Samsunga kažu da njihovi novi transmiteri mogu slati i primati podatke brzinom većom od gigabajta u sekundi na daljini od dva kilometra, a na manjoj udaljenosti mogu prenositi brzinom od desetine gigabajta u sekundi. Ovo se može usporediti s prošlim standardom od 75 megabita po sekundi poznatom kao 4G LTE.

Samsungova tehnologija se oslanja na platformu dijapazona od 28 gigaherca koja može nositi razmjerno više podataka, ali je mogu blokirati zgrade, ljudi, lišće i kiša. Eksperti iz ove firme tvrde kako će uveliko ublažiti ove probleme korištenjem 64 antenskih elemenata koji sprečavaju širenje valova što je do sada sprečavalo prijenos podataka na većim udaljenostima. Prošlog ljeta akademski laboratorij NYU Wireless izveo je test za Samsung u New York Cityju i Austinu u Texasu i otkriveno je kako tehnologija radi dobro na 200 metara udaljenosti od transmitera čak i u zatrpanom okruženju. "Većina ljudi je imala istu reakciju: kako može raditi? Ali pokazali smo da može", rekao je Theodore Rappoport, direktor NYU Wirelessa. Samsung je ovo tesiranje objavio tek nakon što je službeno najavio najnoviju tehnologiju prije nekoliko dana.

Ova unaprijeđena tehnologija s malim staničnim odašiljačima mogla bi pokupiti signal s udaljenosti nekoliko desetina metara i prenijeti je na priključak na internet. Ako bi u svakom domu bio jedan ovakav on bi mogao pokriti cijelo susjedstvo ili urbanu mrežu sa staničnom pokrivenošću bez traženja bilo kakve velike bazične stanice. Samsung je najavio da će novi tehnološki izum biti dostupan 2020. godine.