Naučite kako voditi osobne financije u 2016. godini

| Tech |

U našoj se redakciji često žalimo zašto u školi nije postojao predmet koji se bavio osobnim financijama i učio nas kako ih voditi. O upravljanju svojim novcem, ulaganju i štednji nismo ni razmišljali sve dok nismo dobili prvu plaću, ali čak i tada nismo znali gotovo ništa o osobnim financijama. Iako je najpopularnija novogodišnja odluka da ćemo zdravije živjeti, jedan od troje Amerikanaca kažu da će se potruditi poboljšati svoju financijsku stabilnost u novoj godini. Premda nismo Amerikanci, slažemo se s njihovom novogodišnjom odlukom kojoj pridodajemo zdraviji život.

Ali kako doista pravilno voditi svoje financije? MarketWatch nedavno je podijelio pet ključnih savjeta koje navodimo u nastavku.

  1. Postavite pozitivne i ostvarive financijske ciljeve. Kreirajte svoje financijske ciljeve u pozitivnom svjetlu, a ne negativnom. Umjesto da kažete, "potrošit ću manje" recite "uštedjet ću više." Premalim trošenjem osjećat ćete se uskraćeno, a zauzvrat željet ćete to nešto još više jer je izvan vaše financijske granice. Nemojte napraviti rigorozne ciljeve koji su previše ograničeni. Zapišite svoj cilj i razdvojite ga u nekoliko dijelova.
  2. Napravite točno određeni plan s prostorom za manje financijske „manevre“. Ako želite uštedjeti više, napravite detaljan plan. Zapišite određeni iznos novca koji želite sačuvati tjedno ili mjesečno, stvorite obrise područja gdje ćete smanjiti potrošnju i smislite plan za rješavanje financijskih zastoja.
  3. Plaćajte trajnim nalogom koliko god možete računa. Određeni dio novca koji se automatski odbija od plaće i preusmjerava u mirovinu ili štednju je presudan. Tako nećete biti u stanju potrošiti sav novac, osim onog koji je ostao na računu. Držite uštede na zasebnom računu u banci različitoj od one u kojoj imate tekući račun.
  4. Kreirajte društvenu podršku. Ako ste u vezi, reći vašoj boljoj ili lošijoj polovici o svojim financijskim odlukama. Neka vaši prijatelji znaju da ste odlučili „stegnuti remen“, tako da nisu u iskušenju da izađete van i potrošite previše novaca.
  5. Redovito promatrajte napredak. Postavite kalendar s mjesečnim podsjetnikom te provjeravajte svoje financije i uštede kako napreduju. Zapamtite pozitivne razloge zašto ste kreirali svoj cilj i ne brinite ako naiđete na prepreke. Stići ćete do cilja.