Microsoft preuzima Nokiju?

| Tech |

Microsoft je najavio kupnju Nokijine divizije za uređaje i usluge, odnosno ogranak kompanije koji proizvodi smartphone, a uskoro će proizvoditi i tablete. Microsoft će platiti gotovo pet milijardi dolara za Nokijin posao s uređajima te dodatnih 2,2 milijarde dolara za prava na patente, kao i licencu za korištenje mapa, dakle preuzimanje Nokijinog posla stajat će ih sedam milijardi dolara. Također će preuzeti i 32 tisuće zaposlenika Nokije, kao i njihovog čelnika Stephena Elopa, koji je ranije radio za Microsoft.

Udruživanje ovih dviju kompanija nije veliko iznenađenje. Nokija je jedini proizvođač koji ekskluzivno koristi Microsoftov operativni sistem Windows Phone 8 za svoje vrhunske uređaje. U međuvremenu, Microsoft se borio da sa Windows Phoneom osvoji dio tržišta na kojem dominiraju Android i iPhone. Nokia je u prošlom kvartalu prodala 7,4 milijuna uređaja. Microsoft do prošle godine samostalno nije proizveo nijedan značajniji proizvod izuzev Xboxa. Zbog toga su i odlučili preuzeti kompaniju koja ima već uhodan sistem proizvodnje uređaja i usluga.

Također, tu je i Elop. On je jedno od imena koja se spominju kao potencijalna zamjena za Stevea Ballmera na čelu Microsofta, nakon što je ovaj najavio da će se umiroviti sljedeće godine. Transakcija bi trebala biti završena početkom 2014. Microsoft sada cilja na ubrzanje razvoja svojih mobilnih uređaja, a Nokiji će ova transakcija pomoći da učvrsti svoju financijsku poziciju i pruži čvrstu bazu za buduća ulaganja u nastavku poslovanja. Microsoft je najavio kako će Finska postati dom njihovog novog centra podataka koji će usluživati njihove europske korisnike. Najavili su i da će u centar investirati više od četvrtine milijarde dolara.