Korisnici Gmaila ne mogu računati na privatnost?

| Tech |

Kompanija Google poručila je svojim korisnicima da ne očekuju privatnost kada šalju poruke putem Gmail računa. Naime, kompanija je obavijestila sve korisnike e-maila da će "njihovi mailovi biti predmet automatizirane obrade". "Baš kao što se pošiljatelj koji šalje mail svom poslovnom kolegi ne iznenadi kada primateljev pomoćnik pročita mail, ljudi koji koriste e-mail danas ne trebaju biti iznenađeni ako njihove poruke obrađuje email provajder", naveo je Google u obavijesti.


Ovaj dokument je napisan kao odgovor na tužbu u kojoj je Google optužen za narušavanje privatnosti čitanjem e-mailova. Prošlog tjedna Google je predstavio novi operativni sistem na Android telefonima, koji može pretraživati mreže i pratiti lokacije korisnika i kada je bežični internet isključen. Kod je korišten za izradu Androida 4.3, a kompanija tvrdi da poboljšava točnost utvrđivanja lokacija te da se može koristiti i u druge svrhe. Google i druge aplikacije se mogu korisiti za pretraživanje drugih mreža i kada je bežični internet isključen.

Osim lociranja korisnika, sve njegove aktivnosti bit će podijeljene s Googleom i drugim aplikacijama instaliranim na uređaju. Google je objavio novu kombiniranu politiku privatnosti za sve usluge u ožujku 2012. godine. To omogućava kompaniji da komibinirana podatke pojedinih korisnika putem njihovih usluga, koje uključuju YouTube, Gmail i Google+, a korisnici nemaju pravo na odustajanje. Ovaj potez izazvao je skupnu istragu 29 europskih agencija.