Karakteristike zbog koji biste mogli postati direktor/ica

| Tech |

Kako postati direktor/ica?

Možda ne želimo svi biti direktorice i direktori jednog dana, no ako to želite, trebali biste ovo pročitati. Nedavna studija otkrila je nekoliko karakteristika ličnosti i osobnosti koje većina glavnih izvršnih direktorica i direktora dijeli i posjeduje.

Prema novoj studiji "Booth School of Business" sveučilišta u Chicagu i "Morten Sorensen Business School" sveučilišta u Kopenhagenu, nekolicina karakteristika koje (ne) posjedujemo su zapravo prediktori hoćemo li postati direktori/ce: opća sposobnost, izvođenje vještina kojima (ne)svjesno baratamo, karizma i strateške vještine.

Na temelju gotovo 3000 intervjua s pojedincima koji se nalaze na vrhu izvršnih pozicija unutar tvrtke, kandidati su procijenjeni po različitim osobinama, od toga da li su dobri slušatelji do njihove kreativne vizije i entuzijazma. Ono što je studija otkrila jest da izvršni direktori nisu nužno rangirani visoko kada su u pitanju međuljudski odnosi kao što a su "biti dobar slušatelj" ili "poštovanje prema drugima".

Umjesto toga, izvršni direktori i direktorice su učinkoviti i konzistentni (izvođenje vještina kojima baratamo), uvjerljivi i entuzijastični (karizma), kreativni i intuitivni (strateške vještine) te talentirani u području kojim se bave.

Zanimljivo, anketari su bili skloni precijeniti interpersonalne vještine osobe koja posjeduje karakteristike budućeg direktora u preporuci za zapošljavanje, iako su te sposobnosti manje bitne za uspješnost direktorske pozicije. Stoga, sljedeći put krenete na razgovor za posao svakako uključite šarm. Samo provjerite jesu li vaše druge vještine pod kontrolom.

Kako postati direktor/ica?