Kako su najpoznatije svjetske kompanije dobile ime?

| Tech |

Kako su najpoznatije svjetske kompanije dobile ime?
Kako su najpoznatije svjetske kompanije dobile ime?

Svi smo čuli za njih, znamo čime se bave i znamo da pritom dobro zarađuju - što ih i čini najpoznatijim svjetskim kompanijama! No kako su neka velika poduzeća dobila svoje ime malo tko zna. Odmah ćemo vam otkriti, neke od navedenih kompanija skrivaju jako zanimljive priče iza svojih imena. Upotpunite svoje znanje, možda dobro dođe za neki kviz kasnije!

1. ADIDAS –  Ime je dobio po svom osnivaču Adolfu Dassleru kojeg su od milja zvali Adi. Zajedno s prva tri slova njegova prezimena formiralo se ime ADIDAS!

2. ADOBE – Ime Adobe dolazi od rijeke Adobe koja je tekla iza kuće suosnivača Johna Warnocka.

3. AMAZON.COM – Jeff Bezos htio je da mu ime poduzeća počinje sa slovom ‘’a’’ kako bi se abecedno prvo pojavljivalo. Tražio je odgovarajuće ime u rječniku i naišao na riječ Amazon koju je na kraju prihvatio jer je ime najveće rijeke na svijetu, nadajući se da će i njegova firma biti najveća na svijetu.

4. CANON – U originalu je imenovan po prvom proizvedenom fotoaparatu, Kwanonu, ali 1935. godine Kwanon je promijenjeno u Canon radi bolje prihvatljivosti u svijetu.

5. COCA-COLA - Derivat listića koke i kola sjemenke. Osnivač John S. Pemberton promijenio je samo ‘’k’’ iz kole u ‘’c’’ kako bi ime izgledalo bolje.

6. E BAY – Popularna stranica je prvotno bila u vlasništvu Echo Bay Technology grupe. Htjeli su registrirati stranicu pod nazivom echobay.com ali je traženo bilo zauzeto od strane poduzeća Echo Bay Mines, i tako je skratio naziv u ebay.com.

7. IBM – Kratica zapravo znači International Business Machines.

8. IKEA – Ime je skraćenica uzeta od inicijala imena osnivača, Ingvara Kamprada, te sela u kojem je on odrastao, Elmtaryd Agunnaryd. IKEA.

9. LEGO – Na danskom jeziku "leg godt’" znači "dobro se igrati’". Lego također na latinskom znači "ja sastavljam", ali Lego grupacija tvrdi da je to samo slučajnost!

10. NIKE – Najpoznatiji sportski brend ime je dobio po grčkoj božici, a popularni Nikeov znak simbolizira njen let.

11. PEPSI – Nazvan je po probavnom enzimu pepsinu.

12. REEBOK – Dolazi od afričke riječi "rhebok" što je naziv za afričke antilope.

13. SONY – Dolazi od latinske riječi "sonus" što znači zvuk te američkog slenga "sonny" koji označava bistrog mladića.

14. VIRGIN – Ime je nastalo po ideji mlade suradnice Richarda Bransona koja je napomenula da su oni potpune djevice (virgins) u tom poslu.

15. VODAFONE - Ime je složenica od riječi VOICE (glas), DATA (podaci) i TELEFONE (telefon).