I Bill Gates je na LinkedInu?

| Tech |

Bill Gates
Bill Gates

Bill Gates pridružio se poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, otkrivajući na svom prvom postu tri vještine koje je naučio od Warrena Buffeta, poznatog američkog poslovnjaka. Njegov post je dio LinkedIn programa najutjecajnijih ljudi, platforme na kojoj članovi započinju i komentiraju poslovne teme. Na Gatesovom postu je lako uočljivo i njegovo prijateljstvo s Buffetom, a on čak priznaje kako se Buffetu obraćao po pitanju velikih odluka oko Microsofta i fondacije Gates. Dijalog s Buffetom je bio neprocjenjiv za mene, iskren je Gates. Kada sam ga prvi put susreo, brzo sam shvatio da se radi o čovjeku koji posao promatra na mnogo dublji način, nego što sam mislio, dodaje Gates, otkrivajući stvari koje je naučio od prijatelja Warrena Buffeta:

1. Nije sve u investiranju

Prvo što se od Warrena nauči je način razmišljanja o investiranju, ali to nije sve. Primjera radi, on priča o pronalaženju tržišnog fronta kompanije, njenih konkurentnih prednosti i da li se taj front smanjuje ili raste. On kaže da dioničar mora reagirati kao da posjeduje cijelu kompaniju, promatrajući budući tok profita i odlučiti što je vrijedno. Morate biti spremni ignorirati tržište kako bi iskoristili greške tržišta - odnosno kompanije koje su potcijenjene.

2. Koristiti vlastitu platformu

Warren, u svojim godišnjim obraćanjima, koristeći prirodnu duhovitost, uspješno savjetuje ljude kako da bolje investiraju, pritom ne libeći se otvoreno uputiti kritike i zauzeti svoj stav. Primjera radi, on zagovara povećanje poreza bogatima, iako je to direktno suprotno od njegovog osobnog interesa. On me inspirirao da napišem svoje osobno godišnje obraćanje o radu fondacije. Imam još prostora da to unaprijedim, ali mi je svakako bilo od pomoći da "jednom godišnje sjednem i objasnim postignute rezultate, i dobre i loše.

3. Vrijednost vremena koje imamo

Svaki dan traje 24 sata i koliko god novca imali, dodatno vrijeme se ne može kupiti. Warren je vrlo pronicljiv po ovom pitanju, on ne dozvoljava da mu se kalendar popuni beskorisnim sastancima, a s druge strane, veoma je velikodušan prema ljudima kojima vjeruje. Njegovi najbliži savjetnici imaju njegov broj telefona i on će uvijek odgovoriti na njihove pozive.

bill Gates i Warren Buffett
bill Gates i Warren Buffett

Kad smo Melinda i ja osnovali fondaciju, obratio sam se Warrenu za savjet. Razgovarali smo kako filantropija može biti jednako djelotvorna na svoj način, kao što je to bilo sa softverom. Ispostavilo se da  Warrenov brilijantan pogled na svijet jednako korisno "napada" siromaštvo i bolesti, kao što je to slučaj u poslovnom svijetu, zaključuje Gates rečenicom: He’s one of a kind.