Hrvatski sinovi najduže u Europi ostaju u roditeljskom domu

| Tech |


Danas je Bloomberg objavio rezultate zanimljivog istraživanja. Istraživanje samo po sebi možda ne bi bilo toliko zanimljivo da se Hrvati, točnije hrvatski sinovi nisu našli na vrhu top ljestvice muške djece u EU koja najdulje žive s roditeljima.

Svima nam je jasno kako se vremena mijenjaju, sporo se izlazi iz krize, gospodarstvo je usporeno, brak je sve više na marginama, mladi nemaju novaca, nemaju posla i dulje ostaju živjeti s roditeljima pa ne čudi pomak u godinama u kojima djeca ostaju živjeti sa svojim roditeljima. Istraživanje pokazuje kako u svim zemljama Europske Unije muška djeca, odnosno sinovi kasnije napuštaju roditeljsko gnijezdo, ali u Hrvatskoj su brojke najviše poražavajuće pa tako 78% muške djece između 18 i 34 godine žive u roditeljskom domu. Hrvatske momke, odnosno “mamine sinove” kako ih naziva Bloomberg, slijede Slovačka, Italija, Malta i Grčka gdje postotak prelazi 70%, dok je u Danskoj, Finskoj, Švedskoj taj postotak između 20 i 30 posto čime su se ove zemlje svrstale u zemlje s najboljim rezultatom.

Žene u Hrvatskoj puno su spremnije odreći se sigurnosti obiteljskog doma pa samo 61% njih između 18 i 34 godine ostaje živjeti s roditeljima, gore od njih su djevojke u Slovačkoj, u jedan posto se razlikuju od mladih žena iz Italije, ali i dalje su na drugom mjestu najgorih postotaka.

Najranije dom napuštaju mlade žene u Finskoj (njih samo 14 posto između 18 i 34 godina živi s roditeljima), a slijede ih žene Danskoj i Švedskoj.

Nakon ovih rezultata jasno je kako su nove i mlađe generacije sve ovisnije o roditeljima, kako se brakovi sklapaju sve kasnije i u sve manjem broju te kako nam je pothitno potrebna obrazovna reforma jer rezultate najbolje pokazuju zemlje s moderniziranim obrazovnim sustavom.