Hoće li Francuska zabraniti odgovaranje na mailove nakon radnog vremena?

| Tech |

Od Francuza preuzimamo svakakve inspiracije - dječja imena, savjete za dobru zabavu, savršenu dekoraciju doma, stil. No što je s njihovom besprijekornom ravnotežom između posla i društvenog života?

Francuska je nedavno iznijela moguću reformu zakona koja nalaže da tvrtke s više od 50 zaposlenih moraju "zabraniti" zaposlenicima rad nakon radnog vremena. Drugim riječima, provjeravanje poslovnog maila iz kreveta ili s vikend putovanja moglo bi u Francuskoj postati ilegalno. 

"Sve studije ukazuju da je danas daleko stresnije na poslu nego što je nekada bilo te da je stres kao takav konstantan", rekao je Benoit Hamon za BBC. "Zaposlenici fizički napuštaju ured, no ne i psihički. Oni ostaju elektronički zarobljeni na poslu - poput psa. Poruke i mailovi tako koloniziraju život pojedinca do točke gdje zaposlenik jednostavno puca po šavovima."

U Hrvatskoj dobro smo upoznati s kulturom izgaranja na poslu, a mnoge se mlađe generacije hvale svojim radoholičarskim navikama te nemaju problema s produženim boravcima u uredu. Potpuno neiznenađujuće, ovaj mentalan i emocionalan alat poznatiji kao "electronic leash" (elektronička uzica) ne poznaje granice kako možemo vidjeti u studiji iz 2016. godine s Lehigh Universityja. "Ako nismo u stanju se potpuno odvojiti od posla i kvalitetno se odmoriti, to sigurno dovodi do izgaranja, lakšeg odustajanja, devijantnog ponašanja, niže produktivnosti i drugih neželjenih ponašanja."