H&M u Etiopiji?

| Tech |

H&M
H&M

Švedski modni lanac Hennes & Mauritz (H&M) proširit će svoju prodajnu mrežu na Etiopiju, nakon što su 80 posto svoje proizvodnje koncentrirali na azijske zemlje. "Mi smo kompanija u ekspanziji i stalno tražimo nova tržišta, a nova tržišta tražimo kada se osiguramo da imamo kapacitet da dostavimo proizvode na sva naša tržišta. To činimo povećanjem produktivnosti na postojećim tržištima, ali i traženjem novih", rekla je Camilla Emilsson-Falk, glasnogovornica H&M. 

Probne narudžbe dogovorene su s dobavljačima u Etiopiji, a nove tvornice izgradit će se ove jeseni. Još uvijek se ne zna koliko će dobavljača koristiti i kada će tvornice biti spremne za proizvodnju. Etiopija ima dugu povijest s tekstilom, kožom i proizvodnjom cipela, još od talijanske okupacije 1939. godine, a i drugi trgovci počeli su koristiti proizvode iz ove zemlje, poput Tesco-a i Huaijana. 

Usprkos snažnom razvoju, ova subsaharska nacija je jedna od najsiromašnijih na svijetu. Godinu dana nakon smrti premijera Melesa Zenawija, zemlja je još uvijek kritizirana zbog nedostatka ljudskih prava. "Proveli smo detaljnu analizu rizika u Etiopiji, obrativši pažnju na ljudska prava i probleme s okolišem. Radili smo na poboljšanju radnih uvjeta u svim zemljama u kojima proizvodimo i iskoristit ćemo naše dugogodišnje iskustvo u uspostavljanju odnosa s etiopskim trgovcima", rekla je H&M-ova glasnogovirnica.