Google vam omogućuje ostavljanje "digitalne oporuke"

| Tech |

Google je predstavio novu opciju nazvanu "Inactive Account Manager" ili "Upravitelj neaktivnog računa", koja će ovoj kompaniji omogućiti da znaju šta treba učiniti s računima korisnika u slučaju njihove smrti. Mnogi od nas ne vole razmišljati o smrti, posebno vlastitoj, svjesni su u Googleu, ali su ipak željeli skrenuti pažnju na vrijeme nakon što nas više ne bude, a naši računi na servisima Gmail, Picasa, Google+, Drive, YouTube i ostali ostanu aktivni.

Ova svojevrsna digitalna oporuka vam omogućava da isplanirate što biste željeli da se dogodi s vašim računima i postavite je da se aktivira nakon tri, šest, devet ili 12 mjeseci. Ako vam je želja da svi vaši podaci nakon smrti budu obrisani, možete to navesti, baš kao i imenovanje osobe koja će, kada vas više ne bude, upravljati vašim podacima. Moguće je imenovati najviše deset skrbnika koji će dobiti pristupne podatke za vaš račun, ali neće moći objavljivati ništa pod vašim imenom.

Neki novu opciju nazivaju Google Death Manager i kažu da je to morbidni podsjetnik o poziciji koju digitalni podaci preuzimaju u našim životima.