Google naočale neće biti dobrodošle svuda

| Tech |

Googleove futurističke naočale Glass neće ugledati svjetlo dana prije kraja ove godine, a već su izazvale neke neželjene društvene reakcije. Sudeći prema činjenicama, ovaj uređaj neće biti dobrodošao na mnogim mjestima.

Googleove naočale imaju maleni ekran ugrađen u okvir koji je povezan s kamerom, mikrofonom i zvučnikom. Naočale se bežično povezuju sa vašim smartphoneom, a imaju i mogućnost bežičnog povezivanja na internet. Pomoću glasovnih komandi ili pritiska prstom možete snimiti sve što vidite, pokrenuti glasovne chatove, slati poruke, pretraživati internet ili prevoditi strane riječi. Međutim, sve ove prednosti čine ovaj uređaj prilično nepoželjnim gostom na mnogim mjestima.

Jedan od glavnih razloga za to je kamera ugrađena u naočale, koja krišom može snimiti sve što nosilac uređaja želi. To ovaj uređaj čini krajnje nepoželjnim gostom na svim mjestima na kojima je snimanje zabranjeno, ali i među vašim prijateljima, susjedima i rodbinom, koji sigurno ne žele da ih se snima pri svakodnevnim aktivnostima.

Uzmimo za primjer korištenje Google Glassa u Las Vegasu. "Imali smo problema sa snimanjem i fotografiranjem putem mobitela tijekom svih ovih godina i potrudit ćemo se da se to ponovo ne dogodi“, izjavio je Peter Feinstein, izvršni partner u Sapphire Gentlemen's Clubu, objasnivši kako na ulazu provjeravaju sve elektronske uređaje koji se unose u klub, a mogu snimati.

Drugo mjesto na kojem je Google Glass proglašen nepoželjnim je kino. "Nikakvi uređaji koji mogu snimati nisu dozvoljeni za korištenje unutar naših objekata", glasi standardna procedura u kinima kompanije Regal Entertainment Group.

Banke se još nisu službeno izjasnile o korištenju Google Glassa, ali sudeći prema pravilima zaštite privatnosti i osobnih informacija, teško da će netko moći koristiti ovaj uređaj unutar neke banke.