Francuska uspješno tužila Apple za komercijalnu prevaru korisnika

| Tech |

Instagram/@sabrinasako

Francuski DGCCRF uspješno je tužio Apple za 25 milijuna eura zbog namjernog usporavanja starih iPhone uređaja u nadogradnji softvera,

Uz novčanu kaznu, francuska web stranica Apple sada će morati objaviti na svojoj iPhone stranici obavijest koja potrošačima govori kako su ranije prevarili svoje korisnike.

Nakon istrage, DGCCRF je utvrdio da se Apple uključio u komercijalnu prevaru praksom propuštanja tako što je usporio iPhone serije 6, iPhone SE i iPhone 7, počevši od nadogradnje iOS-a 10.2.1.

U to je vrijeme Apple izjavio da je usporio starije telefone kako bi se udaljio od loših performansi zbog starenja litij-ionskih baterija koje koristi. Ažuriranja su navodno trebala zaštititi dugovječnost uređaja ograničavanjem snage koju iPhone koristi u bilo kojem trenutku.

DGCCRF navodi da se njihova žalba odnosi na to da je Apple pokušao pogurati ta usporavanja ne navodeći da tvrtka tako prisiljavala korisnike da bacaju svoje starije telefone i kupuju nove uređaje.

DGCCRF navodi da je Apple "prihvatio" novčanu kaznu kako bi izbjegao javno suđenje.

Prema Le Parisienu ovo je najveća novčana kazna koju je nadzorna grupa ikada nametnula. No, DGCCRF je odbio dodijeliti kompenzaciju osobama koje su stvarno pogođene usporavanjem, rekavši da će biti teško procijeniti specifične štete i naknadne ekonomske učinke.